Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 17:13:04
PORUKA PREDSJEDNIKA EK-A

Barroso Grcima: Štednja ili bankrot

"Zemlje koje su pod programom pomoći, nemaju alternative, osim ustrajati na konsolidaciji proračuna jer u suprotnom slijedi nekontrolirani stečaj, a to nije rješenje", rekao je Barroso

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene

Zemlje kojima je odobren program međunarodne pomoći poput Grčke moraju poštovati dogovorene mjere, jer je alternativa tome bankrot, izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, javlja Hina.

"Nema jedinstvenog rješenja za sve, potrebno je voditi računa o situaciji u svakoj zemlji zasebno. Ali, zemlje koje su pod programom pomoći, nemaju alternative, osim ustrajati na konsolidaciji proračuna jer u suprotnom slijedi nekontrolirani stečaj, a to nije rješenje", rekao je Barroso na konferenciji za novinare zamoljen da komentira situaciju u Grčkoj, gdje su nakon parlamentarnih izbora stranke koje su pristale na stroge mjere štednje pretrpjele velike gubitke i nemaju više većinu u parlamentu.

"Bilo bi posve neodgovorno reći tim zemljama da pokušaju pokrenuti rast povećanjem deficita. U tom bi slučaju te zemlje plaćale puno veće kamate, a novac koji im je potreban za socijalne usluge i investicije, trošio bi se na otplatu tako visokih kamata", rekao je Barroso.

Upitan da komentira ulazak neonacističke stranke Zlatna zora u grčki parlament, Barroso je rekao da bi najprije "trebalo definirati što je neonacistička stranka", a da će Komisija vrlo pozorno pratiti ima li tu kršenja europskih propisa i načela.

08.05.2012. 17:13:04
http://metro-portal.hr/barroso-grcima-stednja-ili-bankrot/70779/