Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2015. 12:06:00
STANJE NACIJE

Barack Obama protiv socijalne nepravde

Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer u Kongresu godišnji govor o stanju nacije u kojemu je najavio izlazak zemlje iz recesije

Obama se obratio Kongresu
Obama se obratio Kongresu (Arhiva)

Barack Obama održao je govor o stanju nacije pozvavši Kongres da odlučno krene u borbu protiv socijalne nejednakosti u SAD, a pozivajući se na dobre gospodarske pokazatelje, Obama je u govoru u kojemu su prevladavali optimistični tonovi, predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, što će zacijelo izazvati oštro protivljenje republikanaca.

'Hoćemo li pristati na gospodarstvo u kojemu samo neki iznimno uspijevaju?', upitao je.

Uz poreznu reformu, predložio je i povećanje minimalne plaće, uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta i bolovanja te pozvao Kongres da donese zakon koji će ženama jamčiti jednaku plaću kao i muškarcima za isti posao.

'Veća plaća najbolje može pomoći obitelji da spoji kraj s krajem. Zato ovaj Kongres treba još donijeti zakon koji jamči da će žena za isti posao biti plaćena kao i muškarac', istaknuo je.

Pozvao je na ukidanje gospodarskih sankcija Kubi u okviru povijesnog približavanja dviju zemalja.

'Ove godine Kongres bi trebao početi raditi na ukidanju embarga' koji je Washington uveo Havani prije više od pola stoljeća, pozvao je predsjednik u svom govoru.

Usto je pozvao da se olakša pregovaranje o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i s azijsko-pacifičkim područjem, zatraživši od Kongresa da donese 'ubrzanu pregovaračku proceduru'.

'Tražim od obiju strana da mi daju veće ovlasti u pregovaranju o trgovini kako bismo zaštitili američke radnike u novim stabilnim trgovinskim ugovorima s Azijom i s Europom', rekao je.

Poručio je također da suosjeća sa svim žrtvama terorizma 'od škole u Pakistanu do pariških ulica'.

'I ubuduće ćemo hvatati teroriste i uništavati njihove mreže i pridržavamo si pravo na jednostrano djelovanje, kao što smo neprestano činili otkako sam izabran da uklonim teroriste koji su izravna prijetnja nama i našim saveznicima', istaknuo je predsjednik, na što su kongresnici ustali i zapljeskali mu.

Četrdesetak zastupnika, uglavnom demokrata, podigli su žute olovke, u spomen na nedavno ubijene karikaturiste francuskog lista Charlieja Hebdo.

21.01.2015. 12:06:00
http://metro-portal.hr/barack-obama-protiv-socijalne-nepravde/89692/