Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2012. 06:21:00
CHANGE? NO!

Barack Obama ponovno predsjednik SAD!

POGLEDAJTE POBJEDNIČKI GOVOR: Obama je pobijedio velikom većinom elektorskih glasova, a na kraju će imati i većinu ukupnih glasova birača

Obama se pohvalio na Twitteru
Obama se pohvalio na Twitteru (Screenshot)

Barack Obama osvojio je svoj drugi mandat u Bijeloj kući prilično uvjerljivom pobjedom nad Romneyem po broju elektorskih glasova. Ključni trenuci bili su pobjeda u Ohiu i New Hampshireu, državama koje su uvijek jezičac na vagi. Kako vodi i na Floridi, njegova će prednost na kraju biti prilično velika.

U većini država situacija je bila prilično napeta i rezultati su vrlo, vrlo blizu, tako da u trenucima dok ovo pišemo Obama ima 303 elektorska glasa, Romney daleko zaostaje s 203, a i u ukupnom broju glasova Obama ima nekoliko stotina tisuća više.

Kako Obama vodi na Floridi koja zajedno nosi 29 elektorskih glasova, pobjeda će na kraju biti još uvjerljivija, a na kraju će Romneyu ostati tužna stvarnost da je i u ukupnom broju glasova zaostao za Obamom.

Što će se promijeniti u Bijeloj kući? Vjerojatno nekoliko ljudi, a što se tiče politike, tu neće biti značajnijih pomaka, barem ne nekih koji bi trebali zanimati Hrvatsku, jer Obama se hitno mora okrenuti rješavanju problema u vlastitoj kući. Hoće li to značiti manje ratova po svijetu, vidjet ćemo.

Održali su se i izbori za 33 mjesta u Senatu, gdje je Obama imao tijesnu većinu, a kako su prema prvim rezultatima demokrati osvojili tri mjesta više, trenutno ima ugodnu većinu 56 prema 44, dok je situacija u Predstavničkom domu Senata ostala gotovo jednaka - republikanci imaju priličnu većinu.

Sve u svemu, izbori su pokazali duboku podijeljenost SAD, jer je Obama osvojio istočnu i zapadnu obalu, a Romney sve između, tako da će ključna riječ drugog mandata biti kompromis.

Evo i Obaminog pobjedničkog govora:

I drugi dio:

A ovako je govorio Romney:

07.11.2012. 06:21:00
http://metro-portal.hr/barack-obama-ponovno-predsjednik-sad/74725/