Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2011. 20:11:00
OBJAVLJEN RODNI LIST

Barack Obama je ipak rođeni Amerikanac

Obama je 2008. objavio svoj rodni list u kraćoj verziji, no mnogi "birtheri" su rekli da odsutnost dulje verzije rodnog lista otvara pitanje o Havajima kao Obaminu rodnom mjestu

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Bijela kuća u srijedu je objavila dulju verziju rodnog lista predsjednika Baracka Obame u pdf formatu, u nastojanju da okonča raspravu o mjestu njegova rođenja koju potiče pokret tzv. "birthera" (birth - rođenje), tvrdeći kako on nije rođen u SAD-u a time po ustavu ne može biti predsjednik, javlja Hina.

Američki ustav propisuje da predsjednik države može biti samo osoba rođena u SAD-u.

"Predsjednik vjeruje da odvraćanje pažnje s pitanjem njegova rodnog lista nije bilo dobro za zemlju. Ono je možda dobra politika i dobra televizija, ali je to loše za američki narod i odvlači pažnju od mnogih izazova s kojima se suočavamo kao zemlja", navodi se u priopćenju direktora za komunikacije Bijele kuće, Dana Pfeiffera.

Obama je 2008. objavio svoj rodni list u kraćoj verziji, no mnogi "birtheri" su rekli da odsutnost dulje verzije rodnog lista otvara pitanje o Havajima kao Obaminu rodnom mjestu. Bijela kuća je sve do sada ignorirala tvrdnje "birthera" i nije na njih odgovarala, no u posljednjih nekoliko tjedana, potencijalni predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump, poveo je medijsku kampanju s kojom je pitanje mjesta Obamina rođenja ponovno izbilo u prvi plan.

"U vrijeme velikih posljedica za ovu zemlju, kada bi trebali raspravljati o tome kako možemo osvojiti svoju budućnost, smanjiti deficit, nositi se s visokim cijenama benzina i donijeti stabilnost na Bliskom istoku, Washington je još jednom ometan lažnim pitanjem", rekao je Pfeiffer.

"Predsjednik se nada da s ovim korakom, možemo prijeći na raspravu o važnijim pitanjima za američki narod i budućnost zemlje", naglasio je u priopćenju.

Obama je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, nakon objave rodnog lista, priznao da ga je zabavljalo i zbunjivalo koliko je krupan problem postalo mjesto njegova rođenja.

Iako nije poimence spomenuo Trumpa, Obama je primijetio da su, kada je objavio svoj plan smanjenja deficita ranije ovoga mjeseca, njegov rodni list a ne ekonomska budućnost SAD-a, dominirali u vijestima toga tjedna.

Mogul nekretnina i zvijezda "reality" TV programa Donald Trump, u srijedu je preuzeo zasluge za objavljivanje dokumenta.

"Osjećam da sam ostvario nešto doista jako važno i počašćen sam time", rekao je Trump na konferenciji za novinare u New Hampshireu. Trump je napomenuo da su mnogi ljudi već odavno tražili dokument, ali je on jedini postigao da ga Obama objavi. Ocijenio je da će taj događaj ojačati potencijal njegove predsjedničke kandidature.

Istodobno je najavio da će on i drugi još provjeravati autentičnost dokumenta o Obaminu rođenju, pokazujući da se neće lako lišiti glavne teme svoje kampanje.

27.04.2011. 20:11:00
http://metro-portal.hr/barack-obama-je-ipak-rodjeni-amerikanac/58217/