Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2011. 21:32:28
STAMBENI KREDITI

Banke produljile rok otplate do 40 godina i 75 godina života

Produljenje rokova otplate smanjiti će rate i omogućiti dužnicima da barem malo odahnu, kaže premijerka

Kredit
Kredit (Shutterstock)

Banke će tijekom naredne dvije godine osigurati produljenje rokova otplate stambenih kredita tako da se iznos anuiteta prilagodi platežnoj sposobnosti korisnika, s tim da rok otplate može biti najviše 40 godina odnosno do 75 godine života dužnika.

Predviđeno je to u "Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita" čiji tekst je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici te za sutra najavila potpisivanje s osam banaka.

Vlada i banke su sklapanje Memoranduma predložile polazeći od činjenice kako je dio građana Hrvatske, korisnika stambenih kredita, ugovorio otplatu primjenom valutne klauzule vezane uz švicarski franak, a globalna financijska kriza rekordno je ojačala tečaj franka što je negativno utjecalo na sposobnost uredne otplate dijela korisnika kredita, kaže se u Memorandumu.

Banke se obvezuju i na skraćenje rokova otplate stambenih kredita kojima je prethodno izvršeno produljenje roka otplate uzrokovano rekordnim jačanjem švicarskog franka u odnosu na kunu, ako to korisnici kredita naknadno zatraže, u okviru njihove platežne sposobnosti.

Banke bi nakon potpisivanja Memoranduma provodile izmjene ugovorenih uvjeta stambenih kredita vezanih uz švicarski franak bez naknade, dok bi javni bilježnici za potvrdu (solemnizaciju) dodatka ugovora o kreditu trebali zaračunavati višestruko nižu naknadu od uobičajene.

Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade ocijenila da će produljenje rokova otplate smanjiti rate i omogućiti dužnicima da barem malo odahnu.

Ministrica financija Martina Dalić kazala je da će Memorandum omogućiti reakciju na jačanje franka bez narušavanja tržišnih principa.

Švicarski franak je na povijesno najvišim razinama u odnosu na kunu. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji tečaj franka iznosi 6,158 kuna.

Rast tečaja švicarske valute odraz je značajnog slabljenja eura na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko rješenja za grčku dužničku krizu, pa su se ulagači okrenuli franku kao sigurnijem utočištu.

Po ranije objavljenim podacima HNB-a, gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite vezane uz švicarsku valutu. Pritom je prema vrstama kredita vezanim za 'švicarac' najveći udio kod kredita za kupnju automobila (52,9 posto) i stambenih kredita (41,5 posto).

16.06.2011. 21:32:28
http://metro-portal.hr/banke-produljile-rok-otplate-do-40-godina-i-75-godina-zivota/60234/