Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2008. 22:37:43

Bandić sad mirno čeka nove izbore

Slobodan Ljubičić otišao je u pravom trenutku jer u rujnu počinje bitka za zagrebačkog gradonačelnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX)

Za manje od tri minute u utorak je podnošenjem ostavke Slobodan Ljubičić, zvani Kikaš, prestao obnašati funkciju čelnog čovjeka Zagrebačkog holdinga. Naizgled se čini kako je riječ o ultimatumu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ‘ili Kikaš ili ti’. Milanoviću je posljednji skandal s objavljivanjem pisma protiv Igora Rađenovića na web-stranicama Holdinga možda doista pao ‘kao sjekira u med’, no iznutra se situacija i nije toliko promijenila.
U kuloarima se doznaje kako Ljubičić i nije nešto pretjerano vezan za mjesto predsjednika Uprave Holdinga. On je ionako uspješan poslovni čovjek koji bi se veoma rado vratio u privatni biznis surađujući s američkim poduzetnicima. No kako je datum lokalnih izbora sve bliže, Bandić je vjerojatno i sam procijenio da je upravo ovo trenutak da se riješi nepopularnih ‘jastrebova’ jer u rujnu počinje žestoka bitka za Zagreb. Međutim, iako je dao ostavku, Ljubičićeva agonija nije završila.
Tek sada kad je ostao bez nedvosmislene političke potpore otvara se mogućnost da policija i USKOK preispitaju okolnosti svih dosadašnjih afera, od zaduživanja i manipulacija gradskim zemljištima do poslovanja sa sumnjivim tvrtkama i premlaćivanja nepodobnih. Iako mu prijatelj Bandić privatno nije okrenuo leđa, tu će se Kikaš ipak morati snalaziti sam.

Iako analitičari napominju da samim Kikaševim odlaskom brojne afere gradske uprave neće biti zaboravljene, treba biti jasno da ipak živimo u zemlji ‘kratkog pamćenja’.

Ivo Čović uistinu je najbolje SDP-ovo rješenje za čelnu poziciju u Holdingu. Riječ je o osobi koja ima imidž nedvojbeno poštenog profesionalca, a cijene ga i Milanović i Bandić. Iako analitičari napominju da samim Kikaševim odlaskom brojne afere zagrebačke uprave neće biti zaboravljene, treba biti jasno da ipak živimo u zemlji ‘kratkog pamćenja’. Populistu Bandiću dovoljno je tek nekoliko kozmetičkih promjena da krene dalje kao da se nikad ništa nije ni dogodilo. Ne treba smetnuti s uma da će se na lokalnim izborima sljedeće godine prvi put gradonačelnik birati izravno. A tko može parirati Bandiću, posebice u drugom krugu?

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Bandić prošao u srazu s neovisnom skupinom intelektualaca i civilnih aktivista koji bi išli na tradicionalno SDP-ovo biračko tijelo. Kako bi morali iznjedriti jednu osobu, jasno je da nemaju šanse.

Ne treba zaboraviti ni to da će po izmijenjenom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi sam gradonačelnik biti izvršno tijelo, sadašnje poglavarstvo. Stoga upravo novi zakonski okvir koji uvodi ‘čisti predsjednički sustav’ omogućuje instaliranje ‘lokalnih šerifa’ diljem Lijepe naše. A što to onda znači za Zagreb?
Milan Bandić sada može mirno čekati, makar i dugi krug izbora, jer teško da ga mogu pobijediti Jasen Mesić, za kojeg HDZ i dalje nema nikakav marketing, ili Radimir Čačić koji je izgubio fotelju varaždinskog župana, kao i onu saborskog zastupnika, i koji Zagrepčanima šalje poruku kako njegova stranka uopće nema kvalitetne ljude, pa se on mora ‘žrtvovati’ i preseliti iz Varaždina ne bi li spasio metrpolu.

Piše: Piše: Dorino Manzin
14.08.2008. 22:37:43
http://metro-portal.hr/bandic-sad-mirno-ceka-nove-izbore/10836/