Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2011. 16:03:00
ZABORAVITE POVLASTICE

Bandić o parkingu u Zagrebu: "Nema džabe"

"Nitko nema besplatnu kartu i neće je više imati. Tko nađe besplatnu kartu, ja ću mu dati svoju plaću. Dok sam ja gradonačelnik, uvest ćemo reda u promet u mirovanju", rekao je Bandić

Parking u Zagrebu - nema više povlastica
Parking u Zagrebu - nema više povlastica (Damjan Tadić/CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na konferenciji za novinare, kako prenosi Hina, o parkiranju poručio kako od uvođenja reda u parkiranje neće odustati te da nema više besplatna i povlaštena parkiranja, "nema džabe".

"Nitko nema besplatnu kartu i neće je više imati. Tko nađe besplatnu kartu, ja ću mu dati svoju plaću. Dok sam ja gradonačelnik, uvest ćemo reda u promet u mirovanju, koliko stajalo da stajalo", poručio je gradonačelnik i dodao da "ćemo morati zaboraviti povlastice".

Podsjetio je da je Gradska skupština donijela "pravila igre" i odredila 400 povlaštenih karata koje on može izdati - za saborske zastupnike 11 povlaštenih karata u prvoj zoni za one koji stanuju ili im je Hrvatski sabor iznajmio stan u prvoj zoni, a za gradske zastupnike bit će "ista pravila igre". Gradonačelnik je novinare uputio da direktora Zagrebparkinga Roberta Mišetu pitaju tko je odgovoran za poplavu povlaštenih parkirališnih karata i dodao da je "gradonačelnik tu mali miš".

Bandić je također ustvrdio da je u gradu "kaos kad su u pitanju znakovi pristupačnosti i osobe s invaliditetom". Rekao je da je u Zagrebu 1400 invalidskih nacrtanih parkirališnih mjesta, a oko 10.500 izdanih znakova pristupačnosti za osobe s invaliditetom, zahvaljujući odluci resornog ministarstva iz 2008. koja je liberalizirala prava na taj znak. Kazao je da je do 2008. bilo 3200 znakova pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Bandić je najavio da će predložiti da se idući tjedan predstavnici svih udruga invalida grada Zagreba sastanu u gradskoj upravi kako bi vidjeli što mogu učiniti da toj, kako je rekao, "anarhiji stanu na kraj štiteći upravo stvarne invalide da mogu parkirati na svoje invalidsko mjesto".

Također je najavio da će od 2. svibnja svaki treći Zagrepčanin imati besplatan javni prijevoz (gotovo 200.000 umirovljenika i oko 50.000 učenika i studenata i svih ostalih skupina). Bandić je podsjetio i da grad ima najmanje 350.000 registriranih automobila, a ukupno oko 38.000 parkirališnih mjesta. Nešto manje od 3000 parkirališnih mjesta ima u garažama i oko 9000 parkirališta i ploha koje iznajmljuju privatnici.

24.02.2011. 16:03:00
http://metro-portal.hr/bandic-o-parkingu-u-zagrebu-nema-dzabe/55760/