Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 19:05:16
SAME POHVALE

Bandić o mogućoj legalizaciji bespravne gradnje: Hvala Bogu i Majci Božjoj Bistričkoj

To je najbolji projekt dosad koji je mogao netko predložiti u suverenoj demokratskoj Hrvatskoj, rekao je Bandić

Bandić
Bandić (Vjekoslav Skledar / CROPIX )

Moguću legalizaciju bespravne gradnje koju je premijerka Jadranka Kosor najavila 26. svibnja na sjednici vlade, snažno podupire zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Hvala Bogu i Majci Božjoj Bistričkoj da se netko toga nakon 20 godina sjetio. Puna podrška onima kojima su to inicirali", rekao je Bandić danas novinarima na Bundeku nakon otvorenja "Floraarta" odgovarajući na pitanje da komentira najavu legalizacije bespravne gradnje.

"Uz pravu prezentaciju građanima, uz prave mjere koje trebaju slijediti, to je najbolji projekt dosad koji je mogao netko predložiti u suverenoj demokratskoj Hrvatskoj i moje iskrene čestitke", kazao je Bandić.

Podsjetio je da je 2001. to pokušao predložiti ministru Boži Kovačeviću i koalicijskoj vladi, ali, kako je rekao, nije imala sluha za to. Izrazio je zadovoljstvo što ministar Branko Bačić i vlada Jadranke Kosor imaju sluha za to.

"Sretan sam i zadovoljan što je taj projekt iz 2001. konačno nakon deset godina ugledao svjetlo dana i da će oko 200.000 hrvatskih obitelji laknuti i da će se naći pravi način kako da legaliziraju svoje objekte", rekao je Bandić.

Naveo je da je izravno ili neizravno u to uključeno više od milijun ljudi, građana Republike Hrvatske. U Zagrebu je riječ o 45.000 do 50.000 obitelji, a to znači, rekao je Bandić, negdje oko 150.000 do 200.000 ljudi.

Selektivni princip rušenja je cirkus

Na pitanje novinara može li se problem bespravne gradnje riješiti bez učinkovitije građevinske inspekcije te hoće li inicirati da se ponovno građevinska inspekcija vrati na lokalnu razinu, Bandić je odgovorio kako još nisu dobili cjelovit projekt.

"Selektivni princip rušenja koji su inaugurirale sve vlade dosad da se sruši 20 kuća a ostavi 200 je cirkus, drskost i bezobrazluk", ustvrdio je gradonačelnik Bandić.

Premijerka Kosor najavila je 26. svibnja da bi se za dva tjedna pred hrvatskom vladom trebao naći zakonski prijedlog kojim bi se omogućila legalizacija bespravno izgrađenih zgrada, a procjenjuje se da bi to omogućilo da oko 150 tisuća obitelji legalizira svoje objekte. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva radi na zakonskom prijedlogu kojim bi se omogućilo ozakonjenje zgrada koje su izgrađene bez propisane dokumentacije te onih zgrada koje nisu u skladu s prostornim planovima, rekla je premijerka Kosor.

01.06.2011. 19:05:16
http://metro-portal.hr/bandic-o-mogucoj-legalizaciji-bespravne-gradnje-hvala-bogu-i-majci-bozjoj-bistrickoj/59583/