Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2010. 13:54:07
ZAGREBAČKA SRAMOTA

Paliković-Gruden traži ostavku Bandića, Sabor šuti o Varšavskoj

GALERIJA - Građanima su se u prosvjedu pridružili i pojedini političari, ističe se da su događanja u Varšavskoj najveća sramota Zagreba

Varšavska
Varšavska (Drago Sopta/CROPIX)

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden pozvala je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da da ostavku ističući kako se ovakva sramota kao što je Varšavska ulica u središtu grada nije dogodila.

Središte grada i potporu prosvjednicima danas su sjedanjem na pločnik na križanju Masarykove i Gundulićeve pružili i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, potpredsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden te gradski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

>>Rušenje Varšavske: Policija privodi novinare i političare, uhićen i Kregar

Šprem smatra kako bi rješenje za sve to bilo što se tiče izvršne vlasti da se održe izbori za gradonačelnika. "Što se tiče Gradske skupštine teško ćemo na ovim izborima postići tako dobar sastav Gradske skupštine ali je to moguće", rekao je.

Pozvao je zagrebačkog gradonačelnika da radi svoj posao u skladu sa zakonom. Šprem je kazao da vode računa o interesima građana, ali i da moraju voditi računa i o poštivanju zakona.

Za sve je kriv sporni GUP

Podsjetio je da je sve počelo 2007. donošenjem GUP-a Grada Zagreba te da do danas nisu dobili informaciju mada su tražili jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi u odnosu na Varšavsku ulicu i je li formirana parcelacijska čestica. Javno je zatražio od Ministarstva graditeljstva da se očituje i kaže je li taj uvjet ispunjen.

>>Karamarko cinično: Ma kakva upotreba sile

Treba revidirati projektBernardić je kazao da je Gradska skupština u svojim zaključcima vrlo jasno izrazila stav SDP-ove većine u njoj rekavši da treba revidirati projekte. Istaknuo je da se ovo danas dogodilo na intervenciju Gradskog ureda s kojim nemaju veze te da tu danas nema niti predstavnika Ministarstva gospodarstva s kojim SDP nema veze.

Radove se toeretski može zaustaviti

Upitan može li Skupština zaustaviti radove, Bernardić je kazao da postoje instance (Gradski ured, Ministarstvo, policija), ali da te instance nisu u SDP-ovim rukama.

Odvjetnica Zelene akcije Radmila Bonafačić smatra da je jedini koji ovo može zaustaviti gradonačelnik, a ne Gradska skupština. Upozorila je da je Zelena akcija poduzela sve u okviru svoje moći, ali da nitko ništa nije poduzimao.

Tijekom razgovora čelnika Gradske skupštine s građanima građani su izražavali nezadovoljstvo početkom radova i nedjelovanjem Gradske skupštine, a glumac Vili Matula prozvao je Borisa Šprema i Davora Bernardića da su odgovorni i krivi za uhićenja.

Policija i dalje uhićuje prosvjednike koji sjede na pločniku, a trenutno je prolaz Varšavskom i Gundulićevom ulicom zatvoren i za novinare.

Kuća ljudskih prava Karamarku: odmah pustite privedene aktiviste

Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava (KLJP) danas su u otvorenom pismu ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku iskazale zapanjenost djelovanjem policije u Varšavskoj ulici i zatražile da se odmah puste privedeni aktivisti i aktivistice te da se odmah prekine s uhićenjima.

>>GALERIJA: Opsada u Varšavskoj

"Ako se ti zahtjevi ne ispune, vjerujemo kako postoji opravdana sumnja o vašoj kompetentnosti kao ministra unutarnjih poslova", stoji u pismu.

Iz Kuće ljudskih prava upozoravaju da je policija jutros ponovno privela aktiviste koji su pružali nenasilan otpor u Varšavskoj ulici na legalno prijavljenu javnom skupu građana. Po njihovim informacijama, policija je do 10 sati odvela 20-ak aktivista i aktivistica, među ostalima i odvjetnika Slobodana Budaka. Time je, smatraju, policija ponovno prekršila svoje ovlasti.

Podsjećaju da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio nepravomoćnu presudu kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista i aktivistica na istovjetnu prosvjedu. "Skandalozno je da je policija ignorirala odluke suda Republike Hrvatske", stoji u pismu ministru Karamarku.

Sabor šuti

Vladajuća je većina u Hrvatskom saboru odbila zahtjev Kluba HNS-a da se zastupnicima obrati ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i objasni događaje u Varšavskoj ulici, gdje je policija danas uhitila prosvjednike, među njima i gradske vijećnike i novinare.(hina/metro-portal)

15.07.2010. 13:54:07
http://metro-portal.hr/bandic-mora-dati-ostavku-zbog-varsavske/44557/