Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 23:41:44

Bandić: Jakuševac je saniran!

Suvremena biokompostana godišnje će moći prerađivati oko 32.000 tona biootpada

Otvaranjem biokompostane količina otpada na Jakuševcu smanjit će se između sedam i deset posto
Otvaranjem biokompostane količina otpada na Jakuševcu smanjit će se između sedam i deset posto (Bruno Konjević/CROPIX)

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša danas su na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševcu gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik NK Sava-Jakuševec Milivoj Vrban pustili u rad biokompostanu, godišnjeg kapaciteta od 32.000 tona prerade biootpada i zelenog otpada u kompost, čime se otvara mogućnost reciklaže oko deset posto otpada koji bi se u protivnom morao odložiti na tom zagrebačkom odlagalištu.

- Nakon dvogodišnjeg pokusnog pogona u kojemu niti jednog dana nije prekoračena emisija merkaptana koji izazivaju smrad, drago mi je što je biokompostana dobila uporabnu dozvolu i što će od danas biti na usluzi građanima, rekao je Bandić. Istaknuo je kako je vrijeme da napustimo dosadašnje navike jer si Zagreb ne će dopustiti da postane grad smeća, poput nekih gradova u Italiji.

Uskoro i spalionicaBandić je istaknuo da je u osam godina njegovog mandata Jakuševec saniran, te da je napravljen pročišćivač otpadnih voda i sada se planira raspisati međunarodni natječaj za termičku obradu otpada, odnosno gradnju spalionice, čime će se zatvoriti i treća sastavnica strategije gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao je da se biootpad vozi na Jakuševec, a dio se prerađuje. 

- Apeliram na savjesnost građana i molim ih da ulože dodatni trud u odvajanje otpada, poručio je Bandić. Dodao je da je uz savjesnost građana potrebna i edukacija, pa su zato ove godine svoj predškolskoj djeci podijeljene edukativne slikovnice.

Bandić pozvao je sve građane da u povodu početka rada biokompostane dođu na Jukuševec i besplatno uzmu vrećicu komposta i kod kuće ga iskoriste za sadnju cvijeća kako bi Zagreb bio još ljepši. Bandić je također napomenuo da kada se 1997. slavilo Svjetski dan zaštite okoliša, na Jakuševec je te godine dovezeno 155.000 tona smeća, a danas je količina više nego udvostručena i iznosi 380.000 tona.

- Iako Grad poduzima mjere za odvojeno sakupljanje korisnog otpada, njegove se količine svake godine povećavaju, istaknuo je Bandić i pozvao Zagrepčane da i dalje odvajaju otpad te je najavio da će Holding u iduće dvije godine udvostručiti broj posuda za odvojeno sakupljanje različitih vrsta otpada. (METRO) 

05.06.2008. 23:41:44
http://metro-portal.hr/bandic-jakusevac-je-saniran/8246/