Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 21:31:44
PROCJENA STANJA

Ban Ki-moon dolazi na Haiti pokazati solidarnost s narodom

Najnoviji broj poginulih među osobljem UN-a na Haitiju je 37 od čega je 36 radilo u mirovnoj misiji, a jedan za UN-ov Svjetski program hrane

(Getty Images)
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je u petak da će uskoro otputovati u Haiti, pogođen razornim potresom početkom tjedna u kojem je poginulo nekoliko desetaka tisuća Haićana i desetine pripadnika misije UN-a.

"Ja ću ići na Haiti vrlo brzo, kako bih pokazao solidarnost s narodom Haitija te s našim osobljem UN-a i osobno procijenio stanje", rekao je Ban novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, objavila je UN-ova služba za tisak.

Najnoviji potvrđeni broj poginulih među osobljem UN-a na Haitiju je 37, rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. Od toga je 36 radilo u mirovnoj misiji UN-a na Haitiju (MINUSTAH), a jedan za UN-ov Svjetski program hrane (FAO).

Nesirky je kazao kako za oko 330 pripadnika UN-ova osoblja nema saznanja ili se vode kao nestali, od oko 12.000 u Haitiju. Ban je kazao kako UN nije usredotočen samo na vlastito osoblje, već također nastoji koordinirati spasilačke napore iz zračne luke Port-au-Princea. "Mi smo još uvijek u fazi traganja i spašavanja, i pokušavamo spasiti što je više moguće života", rekao je Ban. "Veliki humanitarni napori su sada u tijeku. Iako je neizbježno sporije i teže nego što bi bilo tko od nas želio, mi mobiliziramo sve resurse najbrže što možemo", naglasio je. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 21:31:44
http://metro-portal.hr/ban-ki-moon-dolazi-na-haiti-pokazati-solidarnost-s-narodom/30781/