Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2008. 21:43:29

Balkanac Niko Bellic glavna zvijezda Grand Theft Auta IV

Novi nastavak jedne od najkontroverznijih videoigara od danas i u Hrvatskoj

Iako ima brojne obožavatelje, ova je videoigra često kritizirana pa čak i zabranjivana u nekim zemljama
Iako ima brojne obožavatelje, ova je videoigra često kritizirana pa čak i zabranjivana u nekim zemljama

Grand Theft Auto IV, jedna od najiščekivanijih videoigara, poznata po svojoj kontroverznosti, danas će doživjeti svoju svjetsku a i hrvatsku premijeru. Igra će se prodavati za igraće konzole PlayStation 3 i Xbox 360. Nastala pod palicom Rockstar Gamesa, GTA IV, nasilna je, inteligentna, bogohulna, simpatična, odbojna i podmukla igra u kojoj je kulturalna satira prerušena u zabavu.

Prema najavama, vjerojatno je riječ o njenom najboljem nastavku, a igra je 1997. godine debitirala i otad je prodana u više od 70 milijuna primjeraka. Niko Bellic je glavni protagonist igre i jedan od najrazrađenijih likova neke videoigre uopće. Veteran rata, koji se odvijao na našim prostorima, i bivši trgovac ljudima na Jadranu, Niko dolazi u New York koji je zbog pravnih razloga preimenovan u Liberty City kod bratića Romana.

Niko u novoj sredini želi srediti život i pronaći osobu koja ga je prije više godina izdala. Osim Nike Bellica, igra vrvi brojnim likovima poput varalica, svodnika, dilera i ostalih veličanstvenih protuha, a svaki je lik sve više i više politički nekorektan.

Trgovac ljudimaNiko Bellic, glavni je protagonist igre i jedan od najrazrađenijih likova neke videoigre uopće. On je veteran rata, koji se odvijao na našim prostorima, i bivši trgovac ljudima na Jadranu. 

Iako smo naviknuli na različite talijanske i irske mafijaške obitelji, u ovoj igra prevladavaju ruski mafijaši, jamajčanski preprodavači trave, portorikanski huligani, korumpirani policajci, bruklinški glupan Brucie Kibbutz i bivši istočno-europski vojnik koji je postao njujorški metroseksualac. Dajući život Niki i drugim likovima, scenaristi Dan Houser i Rupert Humphries stvorili su rivale Elomeru Leonardu. Vrhunac radnje je voditi Niku kroz kriminalno podzemlje Liberty Cityja.

Članovi bandi u igri postoje kako bi pomogli Niki da uspije, a kako priča ide prema kraju, rasplet djeluje još mračnije nego što je to bio početak. No, prava zvijezda GTA IV je sam grad. Izgleda kao New York, zvuči kao New York i ćuti kao New York. Liberty City je tako detaljno kreiran da čak i ima miris Velike jabuke.

Gotovo jednako impresivna kao i sam grad, jesu audio i glazbena produkcija. Doduše, glazba je oduvijek bila odličan adut ove igre. Od jazza, preko salse, do alternativnog rocka te reggaea i hip-hopa, Lazlow Jones, Ivan Pavlovich i ostatak Rockstarovog tima demonstrira glazbenu erudiciju koja se nikada nije mogla vidjeti u nekoj videoigri.

GTA IV je simultano obožavan i pronicav pogled na modernu Ameriku. Rockstarovi osnivači, braća Dan i Sam Houser, Britanci su koji su se preselili u New York da udovolje svojoj fascinaciji urbane američke kulture. Iako je ova igra bila na meti brojnih kritika pa čak i zabranjivana u nekim zemljama, riječ je o nevjerojatno drukčijoj igri koja ima milijune obožavatelja. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
28.04.2008. 21:43:29
http://metro-portal.hr/balkanac-niko-bellic-glavna-zvijezda-grand-theft-auta-iv/6467/