Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2016. 14:14:00
INMUSIC 2016

'Balkan goes North' uz Šveđane na INmusic festivalu!

INmusic festival nastavlja suradnju sa švedskom udrugom Studiefrämjandet te na taj način Švedska i Hrvatska pružaju zajedničku podršku razvoju glazbene kulture i obrazovanja

Šveđani ponovno na stageu INmusica
Šveđani ponovno na stageu INmusica (Arhiva)

Iako su mnogi mislili kako je INmusic najavom domaćih pojačanja upotpunio program za jedanaesto izdanje festivala, u ovogodišnji lineup upisuje se još niz glazbenih imena!

INmusic festival nastavlja suradnju sa švedskom udrugom Studiefrämjandet te na taj način Švedska i Hrvatska pružaju zajedničku podršku razvoju glazbene kulture i obrazovanja. U projektu sudjeluje i Veleposlanstvo Švedske, a u ovom jedinstvenom glazbenom putovanju Hrvatsku će posjetiti švedski glazbenici: A Knockout Angle, Alpaka, Anikee, Blomba, DDR Space Program, DJ Kimazo, Huanastone, Joe & The Anchor, Kill The Kong, Kinetics, Kmodi & Lerk, Scarabé, Sleepwulf i Stereosouls.

Bendovi će nastupiti na pozornici simbolički preimenovanoj u 'Balkan goes North' dok će DJ-i zagrijati atmosferu u pauzama nastupa na popularnom festivalskom rasadniku mladih europskih snaga - INmusicovom 'Hidden stageu'. Prošle godine iznimno su zadovoljni bili i publika i izvođači, a sudeći po brojnim fotografijama - sklopljena su i mnoga nova hrvatsko-švedska prijateljstva. Veselimo se novim druženjima, uz raznovrsne note švedske glazbene scene.

Joe & The Anchor inspirirani su raznim glazbenim žanrovima, najviše indie rockom i brit popom te su uspoređivani s velikim zvijedama poput Foo Fightersa, Editorsa, Radioheada ili benda The National. U rockerskijim vodama je bend Sleepwulf - inspirirani pjesmama Black Sabbatha i Led Zeppelina u svojim pjesmama uz moderan zaokret donose hard rock zvuk iz srca sedamdesetih dok će Huanastone predstaviti pjesme s tekstovima koje dolaze iz i do srca, snažnim ritmom koji će pokrenuti tijelo te grunge riffovima koji će još dugo ostati u umu slušatelja. Alpaka su uz hard rock korijene inspirirani ambijentalnom i alternativnom glazbom te tvrde da, uz razna kombiniranja navedenih žanrova, uvijek ostaju vjerni svom izvornom vremenu i prostoru, Kinetics kombiniraju klasične pop elemente s elektronikom, glazbenim petljama i višeslojnim aranžmanima te sve to zaokružuju lijepim vokalnim dionicama, a peteročlani A Knockout Angle pokazat će kako zvuči popunk. DJ Kimazo nosi titulu najboljeg DJ-a u svom gradu dok su Kmodi & Lerk DJ ekipa koja namjerava osvojiti svijet. Uživaju u svakoj sekundi provedenoj iza DJ pulta te će predstaviti mješavinu raznih glazbenih stilova. DDR Space Program uz mnoštvo sintisajzera obećava svemirsko-elektro-sinth glazbeno iskustvo. Blomba je jedan od švedskih najvrućih novih bendova te su spremni osvojiti i publiku INmusica. Neki kažu da zvuče kao spoj moderne indie glazbe i disco glazbe osamdesetih dok drugi tvrde da su retro-futuristički rock no možda ih publika INmusca opiše na drugačiji način? Anikee je indie-pop-elektro projekt autora Martina Johanssona kojem će ovom prilikom pridružiti bubnjar Danielom "Dala" Holmbergom te glazbenoj pozadini dodati i nešto hardcore metal ritmova. Za ljubitelje žešćeg zvuka pobrinut će se sedmeročlani metal bend - Kill The Kong koji će energičnim nastupom i sa čak dva vokala zasigurno zagrijati atmosferu. Tu je i Scarabé - bend koji istražuje, eksperimentira i proširuje granice heavy zvuka. Rock'n'soul bend Stereosouls kvartet je s gitarom, bass gitarom, bubnjevima, klavijaturama i - četiri vokala te uz čistu energiju i vokalnim harmonijama zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Navedeni izvođači odabrani su putem natječaja organiziranog u suradnji INmusica i Studiefrämjandeta, jedne od najvećih švedskih udruga za cjeloživotno obrazovanje odraslih, posebice u području kulture. Otprilike polovica onoga čime se Studiefrämjandet bavi povezano je s glazbom: podupiru izvođače osiguravajući im prostor za probu, opremu, najam glazbenih studija i slično te organiziraju razne radionice i koncerte. Koliko Šveđani drže do kulture i umjetnosti pokazuje i činjenica da švedska vlada svake godine kroz 'Swedish Arts Council' podržava sve vrste umjetnosti i to sa sredstvima u iznosu od u iznosu od oko 100 milijuna eura od čega oko 1/3 ide na djelatnosti povezane s glazbom.

Natječaji održani prethodnih godina pokazali su se kao sjajna odskočna glazba za mlade talentirane izvođače te će, osim švedskog natječaja, INmusic i ove godine ugostiti pobjednike slovenskog 'INmusicMENT', engleskog 'All About The Music' te domaćeg natječaja 'Zasviraj sa Žujom'.

Nema sumnje kako na INmusic festivalu svatko može naći nešto za sebe - od svjetski poznatih izvođača do novih imena čiju glazbu će tek otkriti i zavoljeti na Jarunu. Ljeto počinje na INmusicu uz najaktualnija glazbena imena: Florence + The Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, Barns Courtney, Kawasaki 3p, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Monoswezi, Shearwater, My Baby, FùGù Mango, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen i mnogi drugi!
Ovogodišnje izdanje uveličat će i posebna 30-metarska replika Teslinog tornja koja će jednako impresivno izgledati iznutra, kao i izvana. Unutrašnjost tornja namijenjena je pozornici koja će uz glazbu udomiti i poseban VJ program posvećen Tesli, Bowieju, ali i ostalim velikanima glazbene scene koji su nas nedavno napustili.
INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.
Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog webshopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne ulaznice iznosi 349 kuna (+ transakcijski troškovi), cijena dnevne ulaznice iznosi 300 kuna (+ transakcijski troškovi) dok je cijena za sedmodnevni festivalski kamp 250 kuna (+ transakcijski troškovi). Kamperske ulaznice, kao i jednodnevne ulaznice za festival, dostupne su isključivo putem službenog INmusic webshopa.

01.06.2016. 14:14:00
http://metro-portal.hr/balkan-goes-north-uz-svedjane-na-inmusic-festivalu/98429/