Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2008. 10:11:20
tradicija

Bal u Lisinskom

U dvorani Lisinski održan tradicionalni Filharmonijski bal

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Shloma Mintza održala je sinoć u dvorani Vatroslav Lisinski tradicionalni Filharmonijski bal s polkama i valcerima.

Na sinoćnjoj svečanosti dodijeljena je i nagrada Zagrebačke filharmonije i Hrvatske poštanske banke koja je ove godine pripala mladom glazbeniku gitaristu Petritu Cekuu. Novčana nagrada iznosi 10 tisuća eura koju dodjeljuje sponzor Hrvatska poštanska banka. Osim što je dobio novčani dio, Ceku će nastupiti i na jednom od koncerata Zagrebačke filharmonije u idućoj godini.

U obrazloženju nagrade ističe se da je Ceku do sada pobijedio na nekoliko najprestižnijih međunarodnih natjecanja, održava koncerte diljem Europe te je s jednim od najcjenjenijih svjetskih producenata Norbertom Kraftom početkom ove godine u Kanadi snimio CD za poznatu diskografsku kuću Naxos.

Ceku je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Darka Petrinjaka, te već sada slovi za jednog od vodećih mladih gitarista u svijetu, istaknuto je na svečanoj dodjeli nagrade.

Zagrebačka filharmonija i publika u dvorani Lisinski oprostila se sinoć i od dugogodišnjeg člana toga orkestra Franje Leskovara (trublja), vrsnog glazbenika, oca violončelistice Monike Leskovar.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je Leskovaru srebrenjak Zagrebačke filharmonije. Bandić je napomenuo da je sinoćnji Filharmonijski bal i prisjećanje na šefa dirigenta ZF maestra Vjekoslava Šuteja koji se liječi u SAD-u. Zaželio je maestru Šuteju što skorije ozdravljenje, a orkestru Zagrebačke filharmonije da i dalje širi glazbenu izvrsnost diljem Europe i svijeta.

31.12.2008. 10:11:20
http://metro-portal.hr/bal-u-lisinskom/13909/