Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2011. 10:36:57
ZASJEDA

Bakterije koje na vas vrebaju u teretanama

Iako vježbanje u teretanama blagotvorno utječe na vaše zdravlje, u njima mogu čučati skrivene opasnosti koje vas, u ekstremnim slučajevima, mogu stajati i života

Fotografija vijesti

Svakodnevno vas se potiče da se bavite tjelovježbom kako biste bili u formi, gubili neželjene kilograme, te pospješili sveukupno zdravlje. No, teretane mogu biti baš suprotno i narušiti vaše zdravlje, pritom ne mislimo na ozlijede nego na razne bakterije koje cvjetaju u od znoja vlažnoj sredini.

Mnoge teretane pokušavaju održati minimum higijene provodeći strogu politiku da nakon vježbanja obrišete sprave kako bi spriječili nastajanje i eventualno širenje opasnih bakterija. No, u nekima se takva politika ne prakticira, a ljudi nisu ni svjesni kakvi ih zdravstveni problemi mogu zadesiti.

Donosimo vam popis mikroorganizama koji vas mogu zaskočiti iz prikrajka dok bezbrižno radite na vašoj figuri.

Humani papiloma virus

Poznatiji pod nazivom HPV i najčešće se prenosi seksualnim odnosom, no što ne znači da ga ne možete pokupiti na neki drugi način. Najčešći simptomi su bradavice na genitalijama, kako muškim tako i ženskim, a poznato je da se bradavice mogu pojaviti i u ustima i grlu, te na stopalima, a u ekstremnim slučajevima i u očima. Sve ovisi koji dio vašeg tijela je došao u kontakt s prenositeljem bolesti.

Ako se ne liječi kod žena može uzrokovati karcinom maternice, a kod muškaraca karcinom penisa i anusa. U teretani ga možete pokupiti ako hodate bosi u svlačionici ili dok ste pod tušem te ako ste u direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Za HPV nema lijeka, no postoje terapije koje mogu ublažiti simptome i spriječiti razvijanje karcinoma.

Enterobakterije

Enterobakterije su sastavni dio ljudskoga probavnog trakta, a korisne su jer nas brane od patogenih mikroorganizama, no kada im poraste broj uzrokuju teške infekcije. U teretani možete pokupiti Escherichia coli te klebsiellu.

E. coli je normalni stanovnik probavnog trakta svih sisavaca, no kada im se broj poveća izazivaju bolne i obilne proljeve, te povraćanje. Inače ju možete pokupiti ako pojedete zaraženu hranu, a u teretani može biti na spravama koje je koristila već zaražena osoba. Ako ste u naponu snage i odličnog zdravlja E. coli vam ne može previše naškoditi, pijte puno vode i čekajte dok simptomi ne prođu, no kako biste bili sigurni da nema opasnosti, obavezno posjetite liječnika. S druge strane, starije osobe i djeca su rizična skupina kojoj E. coli može ozbiljno naštetiti zdravlju.

Klebsiella može uzrokovati razne infekcije, najčešće urinarnog trakta, a rjeđe meningitis i teške upale pluća. Na vrstu infekcije utječe način na koji je ušla u vaše tijelo, primjerice ako je ušla udisajem, dobit ćete upalu pluća. Širi se putem dodira stoga su sve površine u teretani, od sprava do lopti, potencijalno opasne. Liječi se penicilinom širokog spektra.

Zlatni stafilokok  

Zlatni stafilokok ili Staphyloccocus aureus su bakterije koje se nalaze u probavnom traktu ljudi, te u većini sisavaca i ptica.

Najčešće izaziva manje infekcija kože, ali i teške bolesti poput sepse, upale pluća i apscesa. Najopasniji oblik je MRSA, zlatni stafilokok koji je otporan na meticilin odnosno na široki spektar antibiotika, kojeg se jako teško liječi. Širi se kontaktom, što znači da ga možete pokupiti u teretani ako koristite isti ručnik s osobom koja je zaražena zlatnim stafilokokom ili korištenjem sprava nakon te osobe. Lako se liječi antibioticima osim ako niste te sreće pa ste se zarazili s MRSA-om.

Kako bi izbjegli neželjene zaraze trebate se pridržavati par naputaka: sprave u teretani obrišite s dezinfekcijskim sredstvom prije i poslije svakog korištenja, prije nego što legnete na neku spravu ili pod stavite ručnik ispod sebe, u svlačionici i pod tušem nosite gumene papuče, te perite ruke što je češće moguće i pazite da sa prljavim rukama ne dodirujete sluznice.

02.11.2011. 10:36:57
http://metro-portal.hr/bakterije-koje-vas-vrebaju-u-teretanama/65057/