Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2012. 09:11:56
VJEROVALI ILI NE

Bajke uz koje smo odrasli prestrašne za današnju djecu?

Polovica roditelja odbija čitati svojoj djeci stare bajke Braće Grimm ili uratke Hansa Christian Andersena jer su priče navodno prestrašne i previše nerealne

Crvenkapica u šetnji šumom

Generacije i generacije djece odlazile su spavati uz klasične bajke, no uskoro bi priče Braće Grimm i Hansa Christian Andersena mogle otići u zaborav jer sve više roditelja smatra da su previše stravične za njihove klince.

Istraživanje, odnosno anketu nad dvije tisuće roditelja, proveo je američki televizijski program Watch, a rezultati su, ako se nas pita, u najmanju ruku nevjerojatni.

Naime, jedna petina ispitanika radije djeci čita moderne priče nego klasične bajke Braće Grimm ili Hansa Christian Andersena, a gotovo polovica roditelja odbija pripovijedati "Cvilidretu" ili "Zlatokosu" jer radnja sadržava otmice.

Također, na udaru roditeljske cenzure se našla i "Crvenkapica" jer je djecu poprilično uzrujalo kada je Strašni Vuk pojeo Baku, a trećina sudionika ankete kaže kako su njihova djeca plakala zbog tog dijela priče.

Bajka "Pepeljuga" je za 52 posto roditelja "zastarjela priča" jer prikazuje djevojku koja po cijele dane obavlja kućanske poslove. Nadalje, "Janko i čarobni grah" je okarakteriziran kao nerealna priča, a roditelji smatraju da riječ "patuljak" u "Snjeguljici i sedam patuljaka" diskriminira osobe niskoga rasta te da je to jednostavno neprihvatljivo.

"Mi kao roditelji znamo da su bajke nevine, no petogodišnjaci sa bujnom maštom mogu priče shvatiti previše doslovno", rekao je Steve Hornsey, voditelj istraživanja.

Evo nekoliko bajki koje su se našle na roditeljskoj crnoj listi zbog svojeg neprikladnog sadržaja:

Ivica i Marica - Tematika u kojoj roditelji napuštaju dvoje male djece plaši današnju mladež

Janko i čarobni grah - Nerealna priča

Crvenkapica - Djeca plaću zbog toga što Vuk pojede Baku

Snjeguljica i sedam patuljaka - Riječ "patuljak" je nedolična i diskriminira

Pepeljuga - Djevojka koja po cijele dane obavlja kućanske poslove je zastarjela priča

Zlatokosa - Otmica djevojke ne sjeda dobro roditeljima, odnosno smatraju da ne moraju zamarati svoju djecu s takvom teškom tematikom

13.02.2012. 09:11:56
http://metro-portal.hr/bajke-uz-koje-smo-odrasli-prestrasne-za-danasnju-djecu/68187/