Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2021. 10:01:00
ČESTITAMO

Bacači sjenki proslavili 20 godina rada

Umjetnici i stvaraoci s 5 kontinenata proslavili 20-godišnjicu Bacača Sjenki

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Bacači sjenki su kroz 2021. godinu nizom vrhunskih programa s profesionalcima, umjetnicima, partnerima i znanstvenicima s 5 kontinenata obilježili veliku dvadesetu godišnjicu svog djelovanja, uz veliku kulminaciju u prosincu. 

Kroz program Sve-jedno 20, publika je u 2021. gledala 4 predstave, sukreirala jednu izložbu, sudjelovala u brojnim online i offline radionicama, pratila konferenciju i simpozij. Mladi umjetnici su bili pozvani i da svojim projektnim idejama sudjeluju u programu razvoja izvedbenih projekata "Zemaljske stanice." 

Kroz 2021. na više mjesta u Hrvatskoj uživo je odigrana hrvatsko-talijanska predstava "$v€ j€ u novcu," premijerno je izvedena online nova predstava "Kazačok," a za veliki jubilej su u Zagrebu ponovno postavljene dvije legendarne predstave, "Ex-pozicija" (iz 2005.) i "Odmor od povijesti," (iz 2008.) u novoj, svježoj interpretaciji mlađe generacije hrvatskih glumica i glumaca. 

Retrospektivna izložba "Sve-jedno 20" je u zagrebačkom Kulturno informativnom centru KIC-u, kroz zaigran, zabavan i suradnički pristup predstavila najvažnije od mnogobrojnih projekata Bacača sjenki, te omogućila uvid u ključne ideje i pojmove iza njihovog stvaranja i javnog djelovanja. Publika je putem posebnih igračih karata zamišljala budućnost Bacača i nove projekte, pri čemu je nastalo tridesetak zanimljivih i neobičnih ideja. 

Iz edukativnog rada Bacača sjenki i njihovog koncepta funkcionalne filmske pismenosti, nastala je hibridna konferencija o multimediji u nastavi "Od 8 milimetara do 8 gigabita" kojoj je prisustvovalo četrdeset sudionika, a pratilo preko stotinu gledatelja. Kroz 3 okrugla stola i jednu projekciju napravljen je presjek korištenja multimedije u nastavi kroz povijest, danas te u budućnosti.

Međunarodni simpozij "Zemaljske stanice" okupio je brojne stručnjakinje i stručnjake raznih disciplina te nanizao brojna inspirativna predavanja iz arhitekture, filma, kazališta, ekologije, proučavanja zvuka, likovnih i izvedbenih performansa, obrazovanja te očuvanja baštine. Između ostalih, sudjelovali su Srećko Horvat, Jorge Otero-Pailos, Maria Kyriakou, Maria Varnakkidou, Paolo Ottoboni, Hrvoje Hrabak, Tomislav Brajnović, Zlatko Paković, Jelena Miholjević, Petr Šourek, Adrienne Truscott i mnogi drugi. Simpozij je uživo pratilo preko 650 gledatelja.

Ove jubilarne godine započeo je s radom i novi protokol razvoja izvedbenih projekata "Zemaljske stanice," u suradnji s udrugom Domino, Zagreb i FRU, Skopje. Mladi izvedbeni umjetnici su dosad u dvije faze radili s timom međunarodnih kazališnih profesionalaca, producenata i pedagoga, okupljenima kako bi im pomogli da provjere svoje umjetničke, izvedbene i produkcijske vizije sa što više motrišta. Zadnja faza predviđena je za veljaču 2022. kad će projekti biti predstavljeni javnosti te brojnim producenticama i producentima izvedbenih umjetnosti iz cijelog svijeta. 

24.12.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/bacaci-sjenki-proslavih-20-godina-rada/135730/