Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 19:00:00
ŽUPANIJE POD VODOM

U Babinoj Gredi evakuirano 10 kuća, Đakovština još uvijek u strahu od oborina

Poslije obilnih kiša na području Virovitičko-podravske županije, u naselju Zokov Gaj, izlila se riječica Zdenačka Rijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)

Do 15 sati u Babinoj Gredi zbog nabujale rijeke Berave evakuirano je 10 kuća jer je u njih prodrla voda, potvrdio je zamjenik općinskog načelnika Željko Kopić te dodao da je u selu danas oko 11 sati proglašeno izvanredno stanje.

"Prošle noći i tijekom današnjega dana evakuirana je stoka iz ugroženih dijelova sela, iz oko 60 štala, a Berava i kanalske vode do popodneva poplavile su dvorišta najmanje 150 kuća", rekao je Kopić, dodavši da voda polako nadire u još najmanje 200-tinjak obiteljskih dvorišta. Daljnja situacija u Babinoj Gredi, ocijenio je, ovisit će o tome koliko će rijeka Berava još rasti.

Od ranog popodneva Berava u sat vremena raste jedan centimetar, a ranije je rasla do tri centimetra tijekom jednoga sata. "Ukoliko ne bude jače kiše eventualno će se tijekom nadolazeće noći morati evakuirati još dvije kuće", rekao je Kopić. U obrani od poplave angažirani su mještani, lokalni DVD kao i sva raspoloživa mehanizacija, a velike količine vode iz melioracijskih kanala oko sela otječu u ionako kišom potpuno natopljene njive.

Poplavljenu Babinu Gredu obišao je i načelnik Odjela prevencije, planiranja i nadzora u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Vukovar Tomislav Dujmić te naglasio da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji stanje najteže upravo u Babinoj Gredi.

"U Županji se situacija stabilizira, a u Vinkovcima gdje raste Bosut, ugrožene su Lovretićeva i Kozarčeva ulica pa je moguće, ukoliko Bosut nastavi rasti zbog priljeva vode s đakovačkog područja, da će se i u Vinkovcima morati evakuirati 10 do 12 kuća", rekao je Dujmić.

Iako je kiša poslijepodne u Đakovu prestala padati, Đakovština strahuje od novih oborina jer one bi doslovno značile prelazak vode preko kućnih pragova iz dvorišta i vrtova.

Od toga strahuju u općini Strizivojna čija je najniža točka u mjestu, Ulica Šokadije, već pod vodom. Nastavi li voda prodirati, njeni će se stanovnici morati evakuirati, kaže načelnik općine Mijo Raguž. Stanovnicima te ulice to nije prva poplava. Za velikih kiša taj je dio Strizivojne, jer je točka prirodne depresije, obavezno poplavljen, a žitelji Ulica Šokadije već godinama upozoravaju da se njihov problem s odvodnjom mora riješiti.

Kritične točke u Đakovštini su i dio prigradskog naselja Piškorevci, kao i područje općine Punitovci. Na svim tim točkama postavljeni su zečji nasipi. Izlila se i voda Osatina pa je i ona zadala probleme naseljima istočne Đakovštine, u općini Semeljci.

U povodu poplava u Slavoniji Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije pokrenula je akciju pomoći za stradala područja. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ivica Rebić, pozvao je dekanatske Caritase na aktivnosti za prikupljanje pomoći u hrani, odjeći i drugim potrepštinama za ugroženo stanovništvo.

Poslije obilnih kiša na području Virovitičko-podravske županije, u naselju Zokov Gaj, općina Zdenci, izlila se riječica Zdenačka Rijeka i poplavila dio naselja, zbog čega je evakuirana stoka iz pet ugroženih kuća, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Kako voda nije ušla u kuće, još se ne predviđa evakuacija ljudi, no sve je spremno za prihvat 20-tak ljudi.

Održan je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje općine Zdenci, gdje su dogovorene daljnje aktivnosti. Uz mještane u spašavanju sudjeluju članovi DVD-a Zdenci, djelatnici Cestinga i poljoprivrednog kombinata Gutmanovci-ratarstvo. Područje su obišli župan Tomislav Tolušić, te pročelnik PUZS-a Josip Job te se aktivno uključili u koordinaciju spašavanja i pružanja pomoći.

Temeljem Plana obrane od poplava lokalnih voda na području Virovitičko-podravske županije, sektor I - slivno područje Karašica-Vučica, jutros su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava na dionici 2. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 19:00:00
http://metro-portal.hr/babina-greda-evakuirano-10-kuca-djakovstina-jos-uvijek-u-strahu-od-oborina/41616/