Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2019. 17:14:00
NAPOKON

Babilon postao svjetska baština UNESCO-a

Babilon, koji je danas arheološko nalazište, šesta je lokacija na iračkom teritoriju koja je stavljena na UNESCO-ov popis

Babilon je dočekao...
Babilon je dočekao... (Wikipedia)

Babilon, drevni mezopotamski grad stavljen je u petak na popis svjetske baštine UNESCO-a na sastanku vijeća te specijalizirane UN-ove agencije u Bakuu, nakon višegodišnjeg lobiranja iračke vlade.

Babilon, koji je danas arheološko nalazište, šesta je lokacija na iračkom teritoriju koja je stavljena na UNESCO-ov popis.

Irački predsjednik Barham Salih kazao je da se grad Babilon vratio na mjesto koje mu pripada, "nakon što su irački čelnici godinama zanemarivali to pitanje". Premijer Adel Abdul Mahdi također je pozdravio vijest. "Mezopotamija je istinski temelj sjećanja čovječanstva i kolijevka civilizacije u zabilježenoj povijesti", rekao je, dodajući da će vlada alocirati dodatna sredstva za konzervaciju arheološkog nalazišta grada na rijeci Eufratu.

Babilon, koji se nalazi 85 kilometara južno od Bagdada, nekad je bio središte moćnih carstava, a njegovi slavni viseći vrtovi bili su jedno od sedam čuda antičkog svijeta. Danas je sveden na ostatke zidova sagrađenih od glinenih cigla, a bolje su očuvana samo rekonstruirana Vrata božice Ištar i neke skulpture poput slavnog Babilonskog lava. Ostaci drevnog grada nalaze se na području od deset kvadratnih kilometara.

06.07.2019. 17:14:00
http://metro-portal.hr/babilon-postao-svjetska-bastina-unesco-a/119414/