Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2012. 16:30:00
ŠAMAR

AZTN otpilio PR agencije

HUKA je dobila odgovor da se odlukom Vlade o zabrani rada s PR agencijama ne narušava tržišno natjecanje

Olgica Spevec otpilila PRovce u rekordnom roku
Olgica Spevec otpilila PRovce u rekordnom roku (Arhiva)

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mišljenja je da se Vladinom Odlukom o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću ne narušava tržišno natjecanje, a za dio odluke koji omogućuje izuzeća smatra da treba urediti i objaviti postupak ili kriterije za izuzeća, kao i da taj izbor treba biti transparentan i javan, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Agencija je mišljenje na tu vladinu odluku dala na traženje Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA).

Vlada je 19. srpnja donijela Odluku kojom je tijelima državne uprave, osobama s javnim ovlastima kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u većinskom ili pretežitom državnom vlasništvu, zabranila angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za obavljanje poslova odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama (PR poslovi).

Drugom je točkom te odluke utvrđeno da se iznimno, uz prethodnu suglasnost i odluku Vlade, PR agencije i pojedinci mogu angažirati, ali samo kada se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja.

Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) tu je odluku ocijenila skandaloznom, nezakonitom i neodrživom, a smatrajući da su njome agencije za odnose s javnošću dovedene u nepovoljan položaj na tržištu u odnosu na druge pružatelje usluga zatražila je i očitovanje AZTN-a.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja o tome je raspravljalo jučer, a danas je i javno objavilo svoje stručno mišljenje.

Mišljenje je Agencija da odredbe prve točke Vladine odluke "nisu u suprotnosti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno da zabranom korištenja PR usluga od strane tijela državne uprave, pravnih osoba i trgovačkih društava u pretežitom ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske nije spriječeno ograničeno ili narušeno tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu pružanja usluga odnosa s javnošću odnosno PR usluga".

Naime, kako objašnjavaju iz AZTN-a, iz teksta odluke proizlazi da ni jednom poduzetniku ili grupi poduzetnika koji pružaju PR usluge nije dano isključivo pravo ili mogućnost pružanja tih usluga tijelima državne uprave i ostalim subjektima iz odluke, čime bi ih se dovelo u tržišno povoljniji položaj u odnosu na ostale poduzetnike odnosno čime bi se ostale poduzetnike koji pružaju te usluge dovelo u neravnopravan položaj na ovom tržištu, već se radi o odluci koja na isti način pogađa sve agencije koje obavljaju poslove odnosa s javnošću.

Također smatraju kako odlukom, sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, nije narušeno tržišno natjecanje između agencija za odnose s javnošću u odnosu na pružatelja ostalih intelektualnih usluga na hrvatskom tržištu, budući da agencije za odnose s javnošću i pružatelji ostalih intelektualnih usluga ne djeluju na istom mjerodavnom tržištu pa stoga nisu niti međusobni konkurenti.

U provedbi druge točke Vladine odluke, kojim je dopušteno izuzeće, mišljenje je Agencije da bi za njenu provedbu, odnosno prije donošenja pojedinačnih odluka o izuzećima od zabrane, trebalo urediti i objaviti način i postupak ili pobliže kriterije za ta izuzeća.

Također, u svakom pojedinom slučaju koji se odnosi na projekt, program ili aktivnost većeg opsega i gospodarskog značaja, a za koji će se, iznimno, dopustiti angažiranje PR-ovaca, njihovo angažiranje i izbor treba biti transparentan i javan polazeći od propisa koji uređuju postupak javne nabave, kako bi se svim poduzetnicima koji obavljaju PR uslugu mogao osigurati jednak i nediskriminirajući položaj i sudjelovanje na tom tržištu.

"Drugim riječima, Agencija smatra kako je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na način i uvjete provedbe ove odluke kako u toj praksi ne bi došlo do narušavanja tržišnog natjecanja između konkurenata na mjerodavnom tržištu pružanja PR usluga čime bi mogla biti dovedena u pitanje i sukladnost same odluke s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja", navodi se u mišljenju Agencije, uz napomenu kako se mišljenje daje isključivo primjenom propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, a na temelju podataka iz podneska HUKA, ne ulazeći u druge aspekte i posljedice Vladine odluke.


27.07.2012. 16:30:00
http://metro-portal.hr/aztn-otpilio-pr-agencije/72899/