Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 10:40:00
STUPOVI ZDRAVLJA

Ayurvedska rješenja za nesanicu

Ako imate problema sa snom, moguće je da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno serotonina i melatonina

Banana sadrži puno kalija koji je važan za spavanje
Banana sadrži puno kalija koji je važan za spavanje (MWN)

Prema Ayurvedi, indijskoj znanosti o životu staroj nekoliko milenija, postoje tri stupa zdravlja - san, hrana i veze (međuljudski odnosi), objašnjava Lissa Coffey, stručnjakinja za to područje i autorica knjige „What's Your Dosha Baby: Discover the Vedic Way for Compatibility in Life and Love". Sva tri stupa su međusobno isprepletena na određenim razinama.

Ako imate problema sa snom, moguće je da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno serotonina i melatonina. Prvi predstavlja jednu od najvažnijih kemikalija u mozgu jer regulira ciklus budnosti i spavanja. Melatonin je pak antioksidans koji pomaže tijelu u regulaciji cirkadijskog ritma koji je manje-više univerzalan među svim organizmima, a to znači da djeluje i na naše spavačke navike. Međutim, i hrana može izravno utjecati na to kako spavamo. Neke namirnice potiču proizvodnju spomenutih kemikalija zbog čega naši um i tijelo mogu postati opušteniji i omogućiti nam da zaspimo, što nam je prijeko potrebno.

Što jesti za bolji san?

Bademi, pistaciji, sjemenke bundeve sjajni su izvori triptofana, aminokiseline koja potpomaže proizvodnju serotonina i melatonina. Ove namirnice treba kombinirati s hranom koja sadrži složene ugljikohidrate i dobit ćete još bolje rezultate - cjelovite žitarice, zobena kaša - trako ćete potaknut mozak da ispušta inzulin koji utire put za upijanje triptofana.

Trešnje i mango sadrže melatonin. S vremenom su brojna istraživanja dokazala da kalij ima važnu ulogu u omogućavanju sna. Zato jedite banane u kombinaciji s preprženim kruhom od cjelovitih žitarica. Tu je i čaj od kamilice koji će vas opustiti i ukloniti stres. Dobro, kamilica je u biti cvijet pa ne možemo govoriti da je to pravi čaj po definiciji (pravi čaj sadrži kofein pa ih zato treba izbjegavati ako mislite spavati). Uzmite malo biljnog čaja i sve će biti u redu. Ipak, nemojte piti puno čaja tik prije spavanja inače ćete svako malo morati do toaleta, a to će poremetiti normalan noćni spavaći ciklus. Ako ste gladni, pojedite lagani (ali vrlo lagani) obrok jedan do četiri sata prije odlaska u krpe. Ne želite jesti pa odmah leći jer će vaše tijelo energiju trošiti na probavu i neće biti u stanju uvesti vas u san.

Na kraju, izbjegavajte masnu  i začinjenu hranu prije spavanja. Začini djeluju stimulativno. Osim toga, mogu izazvati i žgaravicu, a oni koji su je barem jednom imali znaju što to znači navečer. Masnu hranu treba dulje probavljati a to znači da se nećete uspjeti dovoljno opustiti. 

19.07.2011. 10:40:00
http://metro-portal.hr/ayurvedska-rjesenja-za-nesanicu/61441/