Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2008. 02:38:38

Aygo Crazy - Toyotin supermališan sa 200 KS

Konstruiran za vožnju, a ne samo za pokazivanje na autosalonima

Crazy će imati svjetsku premijeru na London Motor Showu
Crazy će imati svjetsku premijeru na London Motor Showu

Toyota Aygo Crazy je suprotni primjer za sve ‘divlje’ koncepte koji izgledaju fenomenalno na salonima, ali su zapravo aduti od papira, jer nikada ne mogu u realnosti pokazati ništa od svojih fantastičnih performansi.

Toyota je modelom Aygo Crazy krenula korak dalje prema realnosti, te ga je izložila kao koncept koji je u potpunosti u funkciji, što znači da se može voziti po cesti. Crazy će uskoro imati svjetsku premijeru na salonu automobila u britanskoj prijestolnici London Motor Showu.

Mini superauto u realnost donosi duh modela rally grupe B, kao i D1 driftinga. Crazy je u doslovnom smislu imena lud, pruža maksimalan užitak vožnje i kontakt sa podlogom, nema elektronskih pomagala za stabilizaciju vozila, ni serva ni ABS-a...

KarakteristikeStraga ima ugrađeni četverocilindraš 1.8 VVT-i sa TMG turbo conversion kitom, obujam od 1794 cm3, snagu od 200 KS pri 6.700 o/min i okretni moment od 240 Nm. 

Aygo Crazy ima 17-colne naplatke sa gumama Goodyear 225/45, a tu je i direktna veza sa Toyotinim sportskim nasljeđem, jer je stražnji spojler izrađen iz ugljičnih vlakana i zapravo preuzet sa trkaćeg automobila američke Champo Car serije.

Crazy ima motor smješten straga i pokreće stražnje kotače. U biti je motor isti onaj koji je pokretao zadnje generacije serijske verzije Toyote Celice i MR2 Roadstera. S njim je uparen ručni petstupanjski mjenjač MR2 Roadstera. Na 1,8 litreni četverocilindrični motor je ugrađen Toyota Motorsport turbo conversion kit i postignuta snaga od 200 KS. Ona je dostatna da Crazy ubrza do stotke za 5,75 sekundi i potjera do 205 km/h.

Dovoljno je ove podatke usporediti sa serijskim trocilindričnim motorom od 68 konjskih snaga, pa da se shvati o kakvoj se to bombi od motora radi. Toyota Aygo Crazy ima oznaku T2 4YGO (turbocharged, dvosjed Aygo). (DK) 

26.06.2008. 02:38:38
http://metro-portal.hr/aygo-crazy-toyotin-supermalisan-sa-200-ks/9131/