Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2019. 18:01:00
SJAJNO!

Avokado - superhrana koju ne smijete zanemariti

Samo jedan avokado na dan može smanjiti razine LDL kolesterola odnosno 'lošeg' kolesterola, uz sve ostale zdravstvene prednosti

Avokado je pravo čudo prirode
Avokado je pravo čudo prirode (Arhiva)

Avokado je zbilja prava superhrana - ovo voće je prava bomba zdravlja, a tome je još jedna potvrda nova studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition. 

Naime, samo jedan avokado na dan može smanjiti razine LDL kolesterola odnosno 'lošeg' kolesterola. Ova se studija najviše fokusirala na proces oksidacije kolesterola u tijelu. 

"Mnoga istraživanja su pokazala da je oksidacija temelj nastajanja medicinskih problema poput raka ili srčanih bolesti", izjavila je autorica studije Penny Kris Therton. 

Stručnjaci su proučavali 45 odraslih osoba s viškom kilograma i podijelili ih u tri skupine dijete - dijeta s niskim unosom masti, umjerenim unosom masti i dijeta s umjerenim unosom masti i s avokadom na dan. 

Unatoč tomu što su zadnje dvije skupine unosile istu količinu masti, skupina koja je jela jedan avokado dnevno imala je značajno niže razine oksidiranog kolesterola nakon samo pet tjedana. To je navelo znanstvenike da zaključe da nije ključ u samim mastima, već upravo u avokadu.

Osim toga, ta je skupina imala i više razine antioksidanta luteina u tijelu za koji se zna da štiti tijelo i jača zdravlje očiju.

Kako jesti avokado?

Upravo zbog blagog okusa i kremaste teksture, avokado nije problematično uklopiti u svakodnevni meni. Možemo ga dodati u smoothieje ili da iskoristiti za deserte.

Ujutro ga je jednostavno namazati na tost, a za ručak možemo napraviti i krem juhu uz pomoć avokada.

Najvažnije je da avokado jedem na zdravi način, bez aditiva i nezdravih umaka kako bismo najbolje iskoristile njegove prednosti za zdravlje.


31.10.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/avokado-superhrana-koju-ne-smijete-zanemariti/121649/