Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2019. 11:16:00
MLJAC

Avokado - riznica zdravlja koju ne smijete zanemariti

Avokado sadrži veoma malo zasićenih masnih kiselina, ali zato je bogat zdravim nezasićenim masnim kiselinama

Avokado je čudesno zdrav
Avokado je čudesno zdrav (Arhiva)

Avokado je voće koje je unatoč svom egzotičnom podrijetlu i ne baš bogatoj ponudi ipak postalo popularno i u našim krajevima, no i dalje se pretežno koristi u industriji ljepote. Ipak, s obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, čini nam se da je vrijeme da ga uvedete na svoj jelovnik.

Evo i dobrih razloga za to - vrlo je hranjiv i prepun korisnih nutirijenata, među kojima se ističu minerali i vitamini.

Za primjer - samo 100 grama avokada sadrži vitamine K, C, B16, E, A, B1, B2, B3, B 5 i B6 te male količine magnezija, mangana, željeza, fosfora, a ne sadrži kolesterol i natrij, kao i visoke postotke zasićenih masnih kiselina.

Također, avokado sadrži više kalija od banana, a on veoma pomaže u obnovi stanica organizma. Također, smanjuje krvni pritisak koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih udara i bolesti bubrega.

Avokado sadrži veoma malo zasićenih masnih kiselina, ali zato je bogat zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Pun je oleinske kiseline koja je sastavni dio maslinovog ulja i ima brojna korisna svojstva, među kojima je i ono koje pomaže u borbi protiv raka. 

Ovo je voće bogato i vlaknima, a ona pomažu u gubitku kilograma, reduciraju razinu šećera u krvi te sprječavaju pojavu mnogih bolesti. Također, avokado je pun antioksidansa koji su izrazito važni za zdravlje naših očiju. 

Znači, trkom u trgovinu po svoj avokado!

18.05.2019. 11:16:00
http://metro-portal.hr/avokado-riznica-zdravlja-koju-ne-smijete-zanemariti/118519/