Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 00:55:01
SVJETSKI HIT

Avatar rasturio box office s 232 milijuna zarade u prvom vikendu

Bolju zaradu spriječila je jedino snježna oluja na istočnoj obali SAD koja je smanjila posjet kinima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Film "Avatar" redatelja Jamesa Camerona, u produkciji Twentieth Century Fox-a, u prvom je vikendu prikazivanja u SAD-u zaradio 73 milijuna dolara, a u svijetu ukupno 232,2 milijuna dolara, prema podacima s Yahoovog - Box Office Chartsa.

Bolju zaradu spriječila je snježna oluja na Istočnoj obali SAD, koja je smanjila posjet kinima, a slično je bilo i u onim dijelovima Europe zahvaćenim snježnim nevremenom.

"Avatar" je ipak zabilježio drugi najbolji start za film koji počinje s prikazivanjem u prosincu, kada prvi vikendi nemaju toliku posjećenost, ali je kasnije prikazivanje unosnije, zbog Božićnih i Novogodišnjih blagdana.

Dok fimovi obično mogu očekivati trostruku zaradu u odnosu na početni vikend, zarada onih koji startaju na kraju godine može se učevorostručiti ili upetorostručiti.

"Avatar" ima nešto bolji početak od 72.6 milijuna dolara koji je zabilježio "The Lord of the Rings: The Return of the King" Peter Jacksona, u svom prvom vikendu. Ukupan prihod tog filma u SAD-u bio je 377 milijuna dolara.

Prethodni film Jamesa Camarona "Titanik", apsolutni je rekorder u povijesti filma s 1,8 milijardi dolara zarade u svijetu. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 00:55:01
http://metro-portal.hr/avatar-rasturio-box-office-s-232-milijuna-zarade-u-prvom-vikendu/29039/