Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 07:46:52
ZLATNI GLOBUS 2010.:

Avatar najbolji film, veliki povratak Sandre Bullock

GALERIJA - "Momci s Madisona" najbolja su dramska serija godine, a Cameron je Tarantinu oduzeo titulu režisera godine

(Getty Images)

SF blockbuster Avatar počeo je prikupljati prestižne filmske nagrade. Na dodjeli Zlatnih globusa 3D avantura James Camerona osvojila je nagradu za najbolji film u kategoriji drame i titulu apsolutnog favorita za Oscare.

Ovog puta Cameron nije postao "kralj svijeta" kao s Titanikom, već kralj vanzemaljskog krajolika, fantazije i kritičkog promišljanja prema svijetu u kojem živimo, osvojivši i nagradu za najboljeg redatelja.

"Avatar nas poziva da konačno shvatimo da smo svi povezani međusobno i sa Zemljom. Ako moramo otići pet i pol svjetlosnih godina u svemir da bi to spoznali na drugom, izmišljenom planetu, onda je to upravo ona magija kina, čudo zbog kojeg smo svi danas ovdje", rekao je Cameron na ceremoniji.

Nagrade za najbolju žensku i mušku dramsku ulogu dobili su Sandra Bullock za "The Blind Side", istinitu priču o životu igrača američkog nogometa Michaela Ohera, te Jeff Brides za "Crazy Heart" kojem bi uloga country glazbenika mogla osigurati i Oscara. Sandra Bullock tako se definitivno vratila na veliko platno te je uz publiku ponovno osvojila i naklonost kritičara.

Najboljom komedijom proglašen je ljetni hit "Mamurluk", ispred favoriziranog "Julie & Julia". Meryl Streep dobila je još jedan Zlatni globus u svojoj bogatoj kolekciji, ovog puta za ulogu Julie Child, u kategoriji najbolje ženske uloge u komediji ili mjuziklu. Svojevrsno iznenađenje bio je trijumf Roberta Downey Jr. za ulogu najpoznatijeg svjetskog detektiva Sherlocka Holmesa.

"Htjela bih samo reći da sam tijekom svoje karijere imala priliku glumiti toliko nevjerojatnih žena, da su i meine počeli smatrati jednom od njih. Jasno mi je da sam samo lađa koja publici prenosi živote i priče različitih osoba", rekla je Meryl Streep u svom govoru.

Vjerojatno najtužnija osoba večeri bio je Quentin Tarantino kad je shvatio da mu je izmakla nagrada za najboljeg redatelja i otišla u ruke velikog konkurenta Jamesa Camerona. Uloga Hansa Lande u "Nemilosrdnim gadovima" promovirala je Christopha Waltza u najboljeg sporednog glumca godine. Waltz je za fenomenalno odigranu ulogu lukavog nacističkog časnika, već ranije dobio priznanje na Filmskom festivalu u Cannesu.

Globus za sporednu žensku ulogu pripao je Mo'nique, koja je u filmu "Precious" odigrala ulogu nasilne i nemarne majke koja ne mari što je njena 16-godišnja kći već drugi put trudna s vlastitim ocem.

Nagrada za animaciju otišla je u ruke genijalcima iz Pixara za animirani film "Nebesa".

Christoph Waltz posebno se zahvalio Tarantinu: "Prije godinu i pol dana sam došao pod okrilje Quentina Tarantina. Uzeo je moj mali sramežljivi svijet i svojim ga talentom i vizijom lansirao u svoju orbitu. Doista vrtoglavo iskustvo."

Zlatni globus za najbolju TV dramu dodijeljen je "Momcima s Madisona", u oštroj konkurenciji sa serijama "True Blood", "Dexter" ili "Big Love". Najboljom serijom u komediji drame ili mjuzikla proglašen je veliki američki hit "Glee", a razloga za slavlje imala je i glumačka postava "Dextera" - Michael C. Hall nagrađen je za glavnu, a John Lithgow za sporednu ulogu.

Aleca Baldwina kritičari su još jednom nagradili za ulogu koju ostvaruje u seriji "Televizijska posla" dok je na sveopće iznenađenje nagrada za najbolju glumicu dramske serije pripala Julianne Margulies, najdugotrajnijoj medicinskoj sestri u "Hitnoj službi".

Globusi su tradicionalno nešto opuštenija varijanta Oscara, a laureati često nekoliko mjeseci kasnije kući ponesu i najpopularnijeg zlatnog kipića filmske industrije.


18.01.2010. 07:46:52
http://metro-portal.hr/avatar-najbolji-film-veliki-povratak-sandre-bullock/30875/