Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2017. 20:01:00
EH, DA ...

Avantura je potrebna svakom pravom gentlemanu

Mnogi od nas zaboravili su na strast prema avanturi koja nas je tresla kao dječake... je li je uopće moguće biti pravi gentleman bez strasti za avanturom?

Možete i ovako...
Možete i ovako... (Arhiva)

Probudi se ...idi na posao ...vrati se s posla ...TV ...spavanje. I onda ispočetka. A gdje je avantura? Gdje je nestao život na najjače i smisao za avanturu? Mnogi od nas zaboravili su na strast prema avanturi koja nas je tresla kao dječake. No, da li je uopće moguće biti pravi gentleman bez strasti za avanturom? E, pa nije:-)

Kojih se avantura pravih gentlemana sjećamo kroz povijest?

Pablo Picasso, jedan od najplodnijih umjetnika 20. stoljeća, živio je svakako samo ne konvencionalno. U djetinjstvu poznat po nedisciplini u likovnoj školi, kasnije po bogatom ljubavnom životu, zanimljivim prijateljima i besanim noćima, u avanturi svog života ostavio je čovječanstvu preko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura.

George Orwell ili pravim imenom Eric Arthur Blair, novinar i pisac rođen u Bengalu, veliki pobornik socijalizma i istovremeno anti-staljinist najviše je poznat po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma. Avantura njegovog živta sastojala se u izlasku iz okvira tadašnjeg vremena i doživljaju šire slike. Život je proveo radeći kao najamni radnik, učitelj, ponekad čak i kao beskućnik pa do toga da je proglašen najboljim novinarom svog vremena i najboljim arhitekt engleskog eseja te izumiteljem Newspeaka, varijante engleskog jezika prema strogo ograničenim vladinim zakonima.

Lawrence od Arabije, pravim imenom Thomas Edward Lawrence, britanski diplomat, pilot, arheolog i pisac ostavio nam je iza sebe pregršt članka u kojima živopisno opisuje svoje avanture u Arabiji. Odlično se uklopio među Arape i aktivno im je pomagao u borbi za nezavisnot a o njegovom životu snimljen je i kultni film Lawrence od Arabije.

Kako današnji gentlemani mogu živjeti život punim plućima?

Ha, kontinenti jesu već otkriveni i istraženi no neka vas to ne omete. Ima tu i pregršt drugih mogućnosti kojima možete zadovoljiti svoju strast za avanturom. Srećom, kilometarski smo mala država i nećete trebati daleko u potragu:-)

  • Pronađite obližnju rijeku i otiđite na rafting. Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Una, Zrmanja i Cetina, rijeke su na kojima su organizirani brojni rafting aranžmani
  • Kao pravi Indiana Jones, posjetite nacionalne parkove i parkove prirode. Brijuni, Krka, Mljet, Paklenica, Risnjak, Velebit, Plitvička jezera, Papuk, Telaščica, Kopački rit ...i ima ih još!
  • Skočite s padobranom. Ako ste pobornik naglog dizanja adrenalina, Google tražilica će izbaciti priličan popis klubova.
  • Avantura morskih dubina. Preko 140 ronilačkih klubova registrirano je u Hrvatskoj i nude mogućnost ronjenja na preko sto zanimljivih lokacija.
  • Kampiranje. Lokacija je previše da bismo ih pobrojali a osim uživanja u prirodi do izražaja će doći i vaša sklonost prema raznim gadgetima za prave muškarce (pa tko još ide kampirati bez rambo noža s ugrađenim GPS-om, lampom i UZV zaštitom od komaraca:-) ..).

Sve prijedloge pročitajte na portalu Gentleman.hr

02.02.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/avantura-je-potrebna-svakom-pravom-gentlemanu/102880/