Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2021. 18:56:00
LUCA

Automobil od smeća

Automobili koji gutaju fosilna goriva mogli bi uskoro u „staro željezo“. Budućnost, po svemu sudeći, pripada elektroautomobilima, a Luca je jedan posebne vrste.

Luca
Luca (Arhiva)

Nizozemski studenti su došli do rješenja u obliku sportskog električnog automobila imena Luca. Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike, točnije od plastike koja se izvukla direktno iz oceana.

Također, karoserija, završna obrada, prozori i unutrašnjost izrađeni su od recikliranih materijala poput PET boca, ABS-a, pa čak i od pročišćenog otpada iz domaćinstava.

Luca je kompaktan automobil s dva elektromotora na stražnjim kotačima. Automobil postiže najveću brzinu od 90 kilometara na sat i domet od 222 kilometara. Osim učinkovitosti koju pruža njegov električni pogonski sklop, velik dio Lucine učinkovitosti dolazi iz njegove lagane konstrukcije.

Naime, automobil teži samo 360 kilograma bez baterija. To je duplo manje od težine sličnih automobila. Osim toga, za ovaj automobil potrebno je samo 60 kg baterija, što u usporedbi sa stotinama kilograma za druge električne automobile predstavlja još jedan atribut njegovog spretnog dizajna.

Sve u svemu - sjajno!

24.10.2021. 18:56:00
http://metro-portal.hr/automobil-od-smeca/134825/