Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2010. 17:54:50
BOLJA POVEZANOST

Austrija pristupila plinovodu Južni tok

Završetak radova planira se za 2015. godinu, a nositelji velikog projekta su ruski Gazprom i austrijski OMV

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/ilustracija)

Austrija i Rusija su u subotu, prigodom službena posjeta premijera Vladimira Putina Beču, potpisale sporazume o gradnji plinovoda Južni tok na području Austrije i o suradnji dviju naftnih kompanija, Gazproma i OMV-a, koji će biti nositelji provedbe toga projekta.

Realizacija ove suradnje doprinijet će boljem povezivanju Rusije i Austrije i boljoj opskrbi Europe energentima, posebice plinom, izjavili su na konferenciji za novinstvo austrijski kancelar Werner Faymann i ruski premijer Vladimir Putin, uz naglašenu želju da se projekt što brže realizira.

Završetak radova na gradnji planiranog plinovoda Južni tok na teritoriju Austrije planira se za 2015., a imat će godišnji kapacitet od 63 milijarde kubičnih metara plina.

Dosad je osam država formalno pristupilo zajedničkom rusko-talijanskom projektu gradnje plinovoda Južni tok: Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Srbija, Rumunjska i Grčka. Austrija je osma. Tim će se plinovodom ruski plin preko Crnog mora transportirati do Italije i Austrije.

Na upit je li Južni tok u konfliktu s europskim projektom plinovoda Nabucco, Putin je odgovorio da tu ne vidi nikakav sukob, nego prednosti. "Imamo goleme zalihe energenata u našoj državi i imamo sporazume, dok po pitanju Nabucca sporazumi još nedostaju, ali to ne znači da se neće realizirati. U Europi postoji velika potreba za uvozom plina i nafte, te se samo postavlja pitanje dostave", rekao je Putin.

Putin, koji je danas doputovao u dvodnevni radni posjet Beču, srest će se i s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, a nazočit će i Europskom prvenstvu u džudu koji se održava u Beču. I sam nositelj crnog pojasa, bodrit će s tribina rusku reprezentaciju. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 17:54:50
http://metro-portal.hr/austrija-pristupila-plinovodu-juzni-tok/38588/