Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2010. 09:12:48
KRITIKA MEDIJA

Australija posramljena bijegom Kapetana Dragana

Zašto mi kao narod ne uspijevamo pozvati vlastite građane na odgovornost za ratne zločine?, pitaju se novinari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mate Basić /CROPIX )

Australsko pravosuđe posramljeno je bijegom "Kapetana Dragana" Vasiljkovića (poznatog pod imenom Daniel Snedden), australskog državljana i bivšeg pripadnika australske vojne pričuve, koji je nestao nakon odluke nacionalnog Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj, izvijestili su lokalni mediji.

Hrvatska je prije četiri godine zatražila izručenje "Kapetana Dragana" Vasiljkovića, kako bi mu se sudilo za ratne zločine, no on je taj zahtjev osporavao do zadnje instance na kojoj je pobjegao, piše u utorak dnevni list The Australian. Ironija je da ga australska savezna policija nije uspjela pronaći, ista policija koja ga nije istražila 19 godina, otkada su optužbe protiv njega iznijele australske novine i londonski Times, dodaje list.

Od 1958. australski zakon zahtijeva da se istraže "teške povrede" Ženevskih konvencija i procesuiraju osumnjičenici za ratne zločine pred australskim sudovima.

"Zašto savezno tužiteljstvo nije provjerilo vjerodostojnost medijskih napisa o Vasiljkoviću? Zašto mi kao narod, u razvijenom svijetu, ne uspijevamo pozvati vlastite građane na odgovornost za ratne zločine?", pita se dnevni list The Australian.

List ističe kako je australsko savezno tužiteljstvo, i bez putovanja u Hrvatsku, moglo doznati o predmetu da je sjedilo u Vrhovnom sudu u Sydneyu, kada je Vasiljković neuspješno tužio novine za klevetu.

Tada je moglo čuti vojnika koji je svjedočio da je izložen elektro-šokovima na genitalijama, koje su primjenjivali podređeni zapovjedništvu Vasiljkovića.

Brojni drugi svjedoci pod prisegom su svjedočili o tome kako su ih Vasiljkovićevi podređeni tukli i mučili, a katkad se to odvijalo i u njegovu prisustvu.

Vasiljkovićev nestanak povećao je zabrinutost u iskrenu predanost Australije da procesuira osumnjičene za ratne zločine, upozorio je Sydney Morning Herald. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 09:12:48
http://metro-portal.hr/australija-posramljena-bijegom-kapetana-dragana/37283/