Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2017. 15:44:00
GROZNO

Australija je najgora po uništavanju bioraznolikosti

Bioraznolikost je, osim u Australiji najugroženija u Maleziji, Papui Novoj Gvineji, u Kini, Indiji i u američkoj državi Havaji

Bioraznolikost je u Australiji najugroženija
Bioraznolikost je u Australiji najugroženija (Arhiva)

Australija je jedna od najgorih zemalja u svijetu kada je posrijedi ugroženost životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje, pokazala je nova studija.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Nature" Australiju navode kao jednu od sedam zemalja svijeta odgovornih za gubitak više od polovine biljnih i životinjskih vrsta, koje se već smatraju ugroženima uglavnom zbog uklanjanja izvorne vegetacije i pretjeranog krčenja šuma, objavio je ABC.

Po rezultatima istraživanja što su ga proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgia, bioraznolikost je, osim u Australiji najugroženija u Maleziji, Papui Novoj Gvineji, u Kini, Indiji i u američkoj državi Havaji.

Podsjećaju da je biološka raznolikost ukupna raznolikost svih živih bića na Zemlji. Osim što se odnosi na raznolikost vrsta, uključuje i raznolikost ekosustava u kojima vrste žive, kao i na raznolikost gena unutar vrsta.

Australija je na neslavnome drugom mjestu kada je posrijedi očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, nakon Indonezije, kazao je voditelj studije Anthony Waldron s državnom Sveučilišta u Singapuru.

Znao sam da u Australiji ima puno biljnih i životinjskih vrsta na rubu izumiranja, no ni sam nisam bio svjestan toga da se stvari tako brzo pogoršavaju, rekao je.

Po crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode (ICUN), u Australiji je trenutačno 86 biljnih i životinjskih vrsta na rubu izumiranja. Među njima su i koale, za koje IUCN navodi da im se populacija rapidno smanjuje.

No bioraznolikost se poboljšala u sedam drugih zemalja. Među njima su Mauricijus, Sejšeli, Fidži, Samoa, Tonga, Poljska i Ukrajina, rezultati su Sveučilišta u Georgiji, koji istodobno pokazuju da su za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta iznimno značajna financijska ulaganja.

26.10.2017. 15:44:00
http://metro-portal.hr/australija-je-najgora-po-unistavanju-bioraznolikosti/108196/