Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2011. 20:45:00
ZA NE POVJEROVAT'

Australac popio šest boca bolničkog sapuna za ruke na bazi alkohola

Australac se u bolnici liječio od gastritisa uzrokovanog alkoholom, a u krvi mu je nakon toga izmjereno čak 2.7 promila alkohola

Fotografija vijesti

Opijanje sapunom u jednoj australskoj bolnici završilo je razinom alkohola u krvi pet puta višom od dopuštene za vozače.

Čovjek koji je popio šest boca bolničkog sapuna za ruke na bazi alkohola u to se vrijeme liječio u bolnici od alkoholizma. Incident je potaknuo raspravu o otežavanju pristupa sapunu u bolnicama.

Liječnici su za medicinski časopis Medical Journal of Australia putem pisma izjavili da ih je šokiralo kad su saznali da je pacijent popio šest boca od 370 ml, nakon čega mu je u krvi izmjereno 2.7 promila alkohola. To je pet puta veća koncentracija alkohola od legalne razine za vozače u Australiji, koja iznosi 0.5 promila.

Dr. Michael Oldmeadow, internist u bolnici u Melbourneu, izjavio je da je ovo najozbiljniji incident takve prirode, iako ne i prvi, te da bi se čovjek trebao smatrati sretnim što je preživio.

„Iznenadilo nas je što je popio to sve", rekao je Oldmeadow u izjavi za Australian Associated Press. „Zapanjujuće. Čovjek bi mislio da ima odvratan okus."

Četrdesetpetogodišnjak se u to vrijeme liječio u bolnici od gastritisa uzrokovanog alkoholom. Sapun sadrži 66% etanola, a koriste ga djelatnici za dezinfekciju ruku.

Čovjek je bio primljen u bolnicu tri dana prije incidenta i najednom je bez vidljivog razloga počeo djelovati omamljeno. Priznao je da je popio sapun nakon što su mu medicinske sestre tijekom čišćenja u krevetu otkrile prazne boce, nakon čega je pristao na alkotest.

Nije utvrđeno točno vrijeme incidenta, ali su Oldmeadow i tri njegova kolege u pismu izjavili da je u toj bolnici još troje pacijenata u zadnjih šest mjeseci pilo sapun. Kažu da je to pokazatelj da je u bolnice potrebno uvesti nepomične stanice za distribuciju sapuna koje bi se mogle puniti ali ne i skinuti. U australskim bolnicama takve se boce u žičanim košaricama i lako ih je izvaditi, ali liječnici su rekli da bar jedna bolnica u SAD-u ima nerastavljajuće higijenske sustave.

19.06.2011. 20:45:00
http://metro-portal.hr/australac-popio-sest-boca-bolnickog-sapuna-za-ruke-na-bazi-alkohola/60342/