Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 08:15:00
PRVI RADNI DAN

Aung San Suu Kyi se vratila na posao

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, provela je 15 od posljednjih 20 godina u pritvoru

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi (Getty Images)

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi vratila se u ponedjeljak na posao u svoju Nacionalnu ligu za demokraciju (NLD) pošto je tijekom vikenda oslobođena iz sedmogodišnjeg kućnog pritvora. U govoru koji je u nedjelju održala ispred sjedišta NLD-a u Jangonu pred tisućama svojih pristaša obvezala se da će nastaviti svoju borbu za demokraciju, pomirenje i ljudska prava. Bio je to njezin prvi javni govor otkako je uhićena u svibnju 2003.

Stranački izvori kazali su da će njezin prvi zadatak bili legalizacija NLD-a koji je formalno prestao djelovati jer se odbio registrirati za izbore održane 7. studenoga, jedine u posljednjih 20 godina. Na izborima održanima 1990. NLD je premoćno pobijedio, ali mu vladajuća vojna hunta nije dopustila da preuzme vlast. Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, provela je 15 od posljednjih 20 godina u pritvoru.

NLD je izbore održane prošli tjedan bojkotirao jer je ocijenio da oni neće biti slobodni i pošteni. Izbore je oštro kritizirala i međunarodna zajednica, a UN i mnoge zemlje zatražile su oslobađanje Suu Kyi prije izbornog procesa kako bi ona mogla sudjelovati u njemu. Suu Kyi je u nedjelju u svom govoru pozvala demokratske snage u zemlji na jedinstvo, te najavila da će nastaviti političku borbu. "Ne osjećam nikakvu mržnju prema onima koji su me držali u zatočeništvu. Vjerujem u ljudska prava i u pravnu državu", istaknula je Suu Kyi. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 08:15:00
http://metro-portal.hr/aung-san-suu-kyi-se-vratila-na-posao/51208/