Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2010. 23:34:28
OPREMANJE

Atlantis pristao uz ISS

Atlantis je na svoju posljednju misiju prije umirovljenja lansiran u petak iz svemirskog centra Kennedy na Floridi

Atlantis ISS Međunarodna svemirska stanica
Atlantis ISS Međunarodna svemirska stanica (Getty Images)

Raketoplan Atlantis stigao u nedjelju na Međunarodnu svemirsku postaju na koju će isporučiti novi ruski modul i zamjenske dijelove potrebne da postaja nastavi s radom i nakon dvije posljednje misije američkih raketoplana krajem ove godine.

Zapovjednik Atlantisa Ken Ham pristao je uz postaju dok su raketoplan i postaja jurili Zemljinom orbitom brzinom od 28.165 kilometara na sat.

Atlantis je prenio ruski modul nazvan Rasvet, "zora" na ruskom, kombinaciju istraživačkog laboratorija i mjesta za pristajanje ruskih i europskih kapsula .

Raketoplan je isporučio i nove baterije za solarni sustav opskrbe postaje energijom, zamjensku komunikacijsku antenu i radnu platformu da robotičku ruku izgrađenu u Kanadi. Svu opremu instalirat će posada raketoplana tijekom izlazaka u svemir ovoga tjedna.

Atlantis je na svoju posljednju misiju prije umirovljenja lansiran u petak iz svemirskog centra Kennedy na Floridi. Sestrinski raketoplani Discovery i Endeavour na svoje bi posljednje letove trebali bi biti poslani kasnije ove godine nakon čega NASA planira okončati program raketoplana.(hina/metro-portal)

16.05.2010. 23:34:28
http://metro-portal.hr/atlantis-pristao-uz-iss/40169/