Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2010. 14:00:39
IZMJENJENA OPTUŽNICA

Atentatori na Pukanića planirali i ubojstvo Petračevih

USKOK-ovi tužitelji danas su sudu predali izmijenjenu optužnicu protiv šestorice navodnih atentatora na Ivu Pukanića

Suđenje za ubojstvo Pukanića
Suđenje za ubojstvo Pukanića (Cropix)

U noj se prvi put navode imena Hrvoja i Novice Petrača kao mogućih žrtava zločinačke skupine koju je organizirao Sreten Jocić u ime nepoznatog krajnjeg naručitelja.

U prvoj optužnici podignutoj prije nešto manje od godinu dana USKOK je zločinačku skupinu, osim za Pukanićevo ubojstvo, teretio i za planiranje ubojstva "dvije nepoznate osobe na području Zagreba". Sada je navedeno da je riječ o ocu i sinu Petrač, pravomoćno osuđenima za otmicu tada maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji je potom osuđen u tzv. aferi dragulji.

Zagorčevo ime je na suđenju za ubojstvo Pukanića spomenuo i prvooptuženi Robert Matanić. U iskazu, za koji je kasnije tvrdio da je lažan, umirovljenog generala je naveo kao jednog od naručitelja atentata.

Optužnica je izmijenjena i u vezi navodnog neposrednog izvršitelja atentata Željka Milovanovića za kojega USKOK sada tvrdi da je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića u dvorištu Pukanićeva tjednika Nacional. U prvoj verziji optužnice stajalo je samo da su "jedan ili više optuženika" čekali u neposrednoj blizini Pukanića i aktivirali eksploziv skriven u skuteru kraj njegova automobila.

Najvažnija kvalifikacija optužnice ostala je nepromijenjena pa se pripadnici skupine i dalje terete da su ubojstvo organizirali kako bi Pukanića onemogućili da "u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti". O izmjenama optužnice sud i obrana šestorice optuženika trebali bi se očitovati na idućem ročištu u ponedjeljak.

Na današnjoj raspravi obranu je završio šestooptuženi Slobodan Đurović kojeg se tereti da je bio veza neposrednih izvršitelja atentata i Sretena Jocića koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. Jociću se, zajedno s Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu, dok su na zagrebačkoj optuženičkoj klupi uz Đurovića navodni članovi zločinačke skupine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Bojan Gudurić. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 14:00:39
http://metro-portal.hr/atentatori-na-pukanica-planirali-i-ubojstvo-petracevih/48993/