Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 11:01:00
OD ABELA DO KENNEDYJA

Atentati koji su promijenili svijet

Ubojstvo Franje Ferdinanda dovelo je do Prvog svjetskog rata, a atentat na Kennedyja stvorio je najveću teoriju zavjere

John F. Kennedy
John F. Kennedy (Wikipedia)

Atentati na značajne ličnosti sastavni su dio povijesti čovječanstva. Neki od njih promijenili su svijet i pokazali da samo jedan jedini metak može imati dalekosežne posljedice za milijune ljudi.

Abel

Kain je ubio vlastitog brata Abela zbog ljubomore i uvjerenja da je mlađi brat uživao jaču naklonost Boga. Da Kain bude vječno proklet kao ubojica i grešnik koji se odrekao Božjeg zakona, Bog je na njega stavio svoj Znak. Međutim, svijet od krvavog čina iz Starog zavjeta nije ništa naučio - ubojstva su se nastavila.

Cezar

U ožujku 44. godine prije Krista od 23 uboda nožem stradao je Gaj Julije Cezar. Na čelu urote nalazili su se Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trebonije. Prema tradiciji Cezarove posljednje riječi upućene Brutu bile su: „Zar i ti, sine Brute." Ubojstvo je ušlo u povijest kao pokušaj senatora da stanu na kraj diktaturi, ali su na kraju uzrokovali još bržu propast Rimskog carstva.

Abraham Lincoln

Mnoge žrtve tek svojom smrću uspijevaju postići svoje ciljeve, dok ubojice svojim činom ne dobivaju ono čemu su se nadali. Godine 1865. u kazalištu u Washingtonu ubijen je 16. predsjednik SAD-a Abraham Lincoln. Atentator John Wilkes Booth pucao mu je u glavu, a Lincoln je preminuo dan kasnije. Njegova smrt ubrzala je proces ujedinjenja Saveznih država te stvorila novi osjećaj domoljublja i zajedništva. Lincolna se i danas smatra jednim od najvećih predsjednika SAD-a.

Che Guevara

Argentinac Ernesto Guevara de la Serna poznatiji kao Che Guevara posthumno je stekao neslužbeni status sveca. Ubijen je iz političkih motiva, a časopis Time uvrstio ga je među 100 najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća. Che Gevara bio je uz Fidela Castra vođa velike revolucije na Kubi. Kasnije je svoje ideje pokušao provesti u djelo i u Boliviji, ali je uhićen i ubijen 1967. te je nakon smrti postao ikona slobode, hrabrosti i odlučnosti.

Franjo Ferdinand

Tragedija u Sarajevu danas je poznata kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Gavrilo Princip je 28. srpnja 1914. ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda Austrijskog i njegovu suprugu te tako stavio „točku na i" na velike promjene koje su i prije atentata počele u Europi.

John F. Kennedy

Vjerojatno najpoznatije smaknuće u povijesti je ubojstvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 22. studenoga 1963. u Dallasu. Okolnosti koje su dovele do atentata još uvijek nisu sasvim jasne, a u javnosti su se razvile brojne teorije zavjere. Potencijalni počinitelj, Lee Harvey Oswald, ubijen je samo dva dana nakon atentata, a čitav niz istraga nije dao konkretne rezultate niti su oni adekvatno prezentirani javnosti. Tajna bi mogla izaći na svjetlo 2017. kada će biti objavljeni dokumenti prikupljeni u istrazi.

25.05.2010. 11:01:00
http://metro-portal.hr/atentati-koji-su-promijenili-svijet/40846/