Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 21:57:51

‘Atentat na Obamu’ završio uhićenjem

Umjetnik Yazmany Arboleda zbog sporne izložbe priveden u policiju

Kontroverzna izložba nema samo zanimljiv naziv, nego su i izloženi radovi provokativni i zabavni
Kontroverzna izložba nema samo zanimljiv naziv, nego su i izloženi radovi provokativni i zabavni

Dan nakon što je Barack Obama postao prvi Afroamerikanac koji se natječe za Ovalni ured, bostonski umjetnik Yazmany Arboleda jučer je u New Yorku pokušao otvoriti kontroverznu izložbu ‘Atentat na Hillary Clinton/Atentat na Baracka Obamu’, ali je uhićen i odveden u policijsku  postaju. Njujorška policija i agenti tajne službe zatvorili su izložbu, a radnici su odmah prekrili velike natpise na galeriji. Arboleda je izjavio kako je riječ o umjetnosti te kako nije nikome naštetio.

- Riječ je o atentatu na likove, o tome kako su Obama i Hillary bili portretirani u medijima. Izložba govori o medijima - rekao je Arboleda. Mladi umjetnik čak je napravio dvije web-stranice za Hillary i Obamu, na kojima su prikazani njegovi radovi.

- Tajna služba ispitivala me je oko sat vremena. Pitali su me posjedujem li oružje, jesam li nasilan te jesam li ikada bio u nekoj mentalnoj instituciji  - izjavio je.

Tajna službaPolicija i agenti tajne službe zatvorili su izložbu, a radnici su odmah prekrili velike natpise na galeriji. Arboleda je izjavio kako je riječ o umjetnosti te kako nije nikome naštetio. 

Također su ga pitali hoće li dobrovoljno skinuti naziv izložbe sa stakla galerije. Odgovorio je, kaže, da je iznajmio prostor galerije koji je predviđen za izložbe i da ima pravo izložiti naziv izložbe.

- Rekli su mi kako bi netko mogao napraviti neku ludost, primjerice razbiti prozor. Ovo je užasno, jer su moja prava ugrožena. Ako netko razbije prozor, to je podložno kažnjavanju. Izložba je filozofska i metaforička - rekao je Arboleda.

Yazmany Arboleda rođen je u Bostonu, a završio je arhitekturu na katoličkom sveučilištu, a učio je slikarstvo, fotografiju i grafički dizajn. Prvu samostalnu izložbu imao je lani u njujorškoj galeriji Tribeca Issey Miyake.

Inače, atentat je bio tema brojnih kulturnih produkata, ali u kontekstu nakon 11. rujna sve se promijenilo. Posljednji komentari, uključujući i aluzije bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja i Hillary Clinton, pogodili su u živac. Sigurnost Baracka Obame postala je otvoreno pitanje. Kad je tajna služba lani, na početku kampanje, počela štititi Obamu, novinar Timesa Jeff Zeleny napisao je članak o tihoj zabrinutosti Obaminih pristaša, a i njegova supruga Michelle izjavila je da je zabrinuta. Je li Arboledina izložba samo potaknula strah da je moguć atentat na demokratskog kandidata za američkog predsjednika ili je riječ o tipičnoj američkoj paranoji, pokazat će vrijeme. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
05.06.2008. 21:57:51
http://metro-portal.hr/atentat-na-obamu-zavrsio-uhicenjem/8227/