Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2020. 11:01:00
ZANIMLJIVO :)

Ateisti su inteligentniji od vjernika

Neovisno o demografskim faktorima, poput dobi i obrazovanja, istraživanje je pokazalo da su ateisti na testovima ostvarili bolje rezultate te da se vjernici često oslanjaju na intuciju

E, da... neće se svi složiti :)
E, da... neće se svi složiti :) (Arhiva)

Ateisti su inteligentniji od religioznih osoba, kažu posljednja provedena istraživanja znanstvenika s britanskog fakulteta Imperial College London.

Prema brojnim studijama, broj vjernika je u porastu pa se pretpostavlja kako će do 2050. ateisti činiti samo 13 posto svjetske populacije.

Znanstvenici često proučavaju povezanost religijskih uvjerenja s inteligencijom. U nedavnom istraživanju zaključili su kako je uzrok pada IQ-a kod vjernika najvjerojatnije intuicija, na koju se često oslanjaju.

Istraživanje je obuhvatilo 63,000 ispitanika, koji su se za početak trebali deklarirati kao ateisti, agnostici ili vjernici.

Testiranje je trajalo 30 minuta, a bilo je sastavljeno od 12 kognitivnih zadataka koji su obuhvaćali planiranje, rasuđivanje, pažnju i pamćenje.

Neovisno o demografskim faktorima, poput dobi i obrazovanja, istraživanje je pokazalo da su ateisti na testovima ostvarili bolje rezultate te da se vjernici često oslanjaju na intuciju, koja je često u sukobu s rasuđivanjem. Agnostici su se našli između atesita i vjernika.

17.01.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/ateisti-su-inteligentniji-od-vjernika/123176/