Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 13:00:00
ZNAKOVI ŽIVOTA?

Astronom primio signale s "nove Zemlje"

Signali su počeli stizati prije dvije godine u obliku misterioznog pulsirajućeg svjetla, tvrdi astronom Ragbir Bhathal

Usporedba Sunčevog sustava i Gliese 581
Usporedba Sunčevog sustava i Gliese 581 (NASA)

Otkriće "nove Zemlje" glasno je odjeknulo u medijima. Egzoplanet "Gliese 581 g" od nas je udaljen 20 svjetlosnih godina i znanstvenici snažnije nego ikad prije smatraju da na njemu postoje uvjeti za život. Australski astronom Ragbir Bhathal otišao je još jedan veliki korak dalje i ustvrdio da je primio signale s točno te planete.

>>Otkriven prvi egzoplanet na kojem postoje uvjeti za život

Signali su navodno počeli stizati prije dvije godine u obliku misterioznog pulsirajućeg svjetla, piše Daily Mail. "Bio sam silno uzbuđen. Uočio sam jasno definiran signal, poput lasera. Zabilježio ga je poseban softver koji je filtrirao sve ostaje signale koje dobivamo kod promatranja svemira", opisuje dr. Bhathal svoje otrkiće iz prosinca 2008.

Svjetlost se nakon toga više nije pojavila, iako je Bhathal sa svojim suradnicima neprestano pratio područje s kojeg je odaslana.

Planet "Gliese 581 g" nalazi se u sustavu "Gliese 581" i s astronomskog gledišta nije jako udaljen od Zemlje. Znanstvenici su posebno fascinirani zbog sličnosti planeta sa Zemljom koja nikada prije u toj mjeri nije otkrivena u dubinama svemira. Na njemu postoje uvjeti za tekuću vodu, a samim time i za život.

>>5 planeta na kojima je moguć život

"Vjerojatnost da je život na njemu moguć iznosi 100%", rekao je Steven Vogt sa Sveučilišta Kalifornija. Problem je što trenutno ne raspolažemo s tehnologijom s kojom bismo to mogli provjeriti - s današnjim svemirskim brodovima do njega bi nam trebalo više od 100.000 godina. 

01.10.2010. 13:00:00
http://metro-portal.hr/astronom-primio-signale-s-nove-zemlje/49042/