Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2010. 09:51:22
NAKON 162 DANA

Astronauti s ISS-a vratili se na Zemlju ranije

Ruska svemirska kapsula Soyuz sigurno je sletjela u Kazahstanu i na Zemlju vratila posadu s Međunarodne svemirske stanice (ISS) četiri dana ranije nego je bilo planirano

Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica (Wikipedia)

Rus Fjodor Jurčikin i Amerikanci Shannon Walker i Douglas Wheelock sletjeli su nekoliko kilometara od Arkalika na istoku Kazahstana pošto su proveli 162 dana u svemiru, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Soyuz se prema prvotnom planu trebao spustiti na Zemlju 30 studenoga, ali je let obavljen ranije zbog summita Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji se održava u Kazahstanu 1. i 2. prosinca. Kazahstanske vlasti najavile su da će zbog summita biti u potpunosti zatvoren zračni prostor iznad te srednjoazijske zemlje.

Na ISS-u se trenutno nalaze tri astronauta, Aleksander Kaleri, Oleg Skripočka i Scott Kelly. Uskoro bi im se trebali pridružiti Dmitrij Kondratjev i Cady Coleman, te Talijan Paolo Nespoli, čija bi svemirska letjelica trebala biti lansirana 15. prosinca iz svemirskog uzletišta Bajkonur. (hina/metro-portal)

26.11.2010. 09:51:22
http://metro-portal.hr/astronauti-s-iss-a-vratili-se-na-zemlju-ranije/51790/