Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2012. 19:51:51
NEUHVATLJIVI

Assange poručio SAD da prekine lov na vještice

POGLEDAJTE VIDEO: Govor Juliana Assangea na balkonu ekvadorske ambasade u Londonu

Julian Assange drži govor na balkonu veleposlanstva Ekvadora
Julian Assange drži govor na balkonu veleposlanstva Ekvadora (Screenshot YouTube)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju se prvi puta pojavio u javnosti na balkonu veleposlanstva Ekvadora u Londonu i zahvalio svima koji su mu pomogli, te zatražio od Sjedinjenih Država da prekinu "lov na vještice" protiv njega i njegove organizacije.

Assange je to izjavio iznad glava britanskih policajaca koji ga žele uhititi, s balkona veleposlanstva koje je diplomatski teritorij. Govorio je desetak minuta i zatim je s uzdignuta dva prsta u znak pobjede ušao u veleposlanstvo.

Predložio je američkom predsjedniku Baracku Obami da "učini što mora" i Sjedinjenim Državama da prekinu lov na vještice protiv WikiLeaksa.

"WikiLeaks je ugrožen, kao i sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava", rekao je Assange, odjeven u plavu košulju s kravatom, ogrnut ekvadorskom zastavom.

Dugo se zahvaljivao pobornicima WikiLeaksa, posebice Ekvadoru, zemlji koja mu je odobrila politički azil i u čijem se veleposlanstvu nalazi.

Nabrojao je zemlje Središnje i Južne Amerike koje su pružile potporu Ekvadoru u toj aferi, "Argentinu, Boliviju, Brazil, Čile, Kolumbiju, Salvador, Honduras, Meksiko, Nikaragvu, Peru, Venezuelu i sve ostale".

Zahvalio se i svojoj djeci i obećao im da će "uskoro biti zajedno", kao i stanovnicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Švedske koji su ga podržali.

Pred zgradom ekvadorskog veleposlanstva u Londonu došle su ga slušati stotine ljudi.

19.08.2012. 19:51:51
http://metro-portal.hr/assange-porucio-sad-da-prekine-lov-na-vjestice/73386/