Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2012. 21:32:45
ZDRAVLJE

Aspirin može spriječiti rak grla

Pacijenti koji su uzimali aspirin su imali 44 posto manje šanse dobivanja raka jednjaka.

Muškarci imaju 3 puta veće šanse dobivanja raka grla
Muškarci imaju 3 puta veće šanse dobivanja raka grla (Arhiva)

Aspirin može smanjiti rizik raka grla, kaže nova studija.

Za Aspirin se već zna da može odgoditi dolazak bolesti poput artritisa, srčanih bolesti i udara, a sada istraživači tvrde da može smanjiti i rizik od raka jednjaka, točnije može smanjiti rizik od Barettovog jednjaka (BJ), stanje koje utječe na stanice u grlu i koje je najveći rizični faktor raka jednjaka.

Slučajevi raka jednjaka su sve češći što zahtjeva sve bolje metode traženja i spriječavanja ranih naznaka, a identificiranje Bja se čini kao jedan od prospektnijih načina.

Prijašnje studije su pronašle da nestereoidni antiupalni ljekovi (NSAULJi), posebice aspirin, su povezani sa nižom stopom smtrnosti kod raka jednjaka. Iako se povezao utjecaj aspirina i drugih NSAULJa na usporavanje Bja, i dalje nije izvedena nijedna studija koja gleda da li aspirin može spriječiti BJ.

Jedno istraživanje je, na analizi 434 pacijenta, pokazalo da oni pacijenti koji su uzimali aspirin, su imali 44 posto manje šanse dobivanja raka jednjaka. Isto tako se pokazalo da muškarci imaju 3 puta veće šanse da razviju rak jednjaka.

Istraživači upozoravaju da ovo nije povod za ljude da počnu piti visoke doze aspirina, ali da će se daljna istraživanja izvesti da se vidi hoće li se aspirin moći koristiti i kao lijek.

24.07.2012. 21:32:45
http://metro-portal.hr/aspirin-moze-sprijeciti-rak-grla/72837/