Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2008. 03:01:36
13. lipnja - 19. lipnja 2008.

Ašner želi na hrvatski sud

Samo dan nakon što je tabloid The Sun objavio razgovor s njim, Milivoj Ašner je za austrijske novine izjavio da se ne sjeća tog razgovora
Samo dan nakon što je tabloid The Sun objavio razgovor s njim, Milivoj Ašner je za austrijske novine izjavio da se ne sjeća tog razgovora

Nakon što su novinari britanskog The Suna snimili Milivoja Ašnera, četvrtog najtraženijeg zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kako bezbrižno šeće ulicama Klagenfurta i uživa u atmosferi Eura ispijajući kavu u omiljenom kafiću, austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger pod sve većim je pritiskom javnosti.

Unatoč hrvatskom zahtjevu iz 2005. za izručenjem Ašnera koji je osumnjičenik za genocid nad Srbima, Židovima i Romima, Austrija, pod izlikom Ašnerove nesposobnosti za sudski postupak, izručenje odbija. No, zaštita bivšeg načelnika ustaške policije u Požegi od 1941. do 1942., sve je upitnija, posebno nakon Ašnerove izjave engleskom tabloidu da bi ‘rado pred hrvatskim sudom odgovorio na optužbe da sam nadzirao deportacije Židova, Srba i Roma jer s tim nemam nikakve veze’.

Svjestan je toga i dopredsjednik Udruge austrijskih sudaca i sudac na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu Manfred Herrnhofer koji kaže da želi li Milivoj Ašner  dati iskaz to može i učiniti jer ‘on je slobodan čovjek i nitko mu ne brani da sjedne u vlak i otputuje u Hrvatsku’. To se vjerojatno neće dogoditi, no moguće je da će doći do novog vještačenja Ašnerovog stanja. Na to ukazuje i postupak austrijskog Državnog odvjetništva koje je u utorak zatražilo od policije da istraži stanje stvari. A i javnost, slijedom stvari, shvaća Austriju kao utočište ratnih zločinaca.

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
23.06.2008. 03:01:36
http://metro-portal.hr/asner-zeli-na-hrvatski-sud/8995/