Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2012. 16:54:32
SENZACIONALNO OTKRIĆE

Arheolozi pronašli dokaz da je Betlehem uistinu postojao

"Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu", navodi se u priopćenju

Fotografija vijesti

Arheolozi su otkrili malen glineni pečat s natpisom "Betlehem" koji bi mogao biti dokaz o postojanju tog lokaliteta u doba što se spominje u Svetom pismu, objavile su u srijedu Izraelske službe za antička istraživanja, javlja Hina.

"Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu", navodi se u priopćenju.

Pečat veličine 1,5 centimetara koristio se za ovjeru dokumenata, a otkriven je na nalazištu zvanom Davidov grad u podnožju bedema staroga grada Jeruzalema.

"To je prvi spomen imena grada izvan Biblije iz razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu što dokazuje da je Betlehem bio lokalitet u doba Judejskog kraljevstva, čak možda i iz ranijeg razdoblja", rekao je Elik Shukron, voditelj iskapanja.

Shukron drži da je pečat dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u sklopu poreznog sustava kakav se primjenjivao u 8. i 7. stoljeću prije Krista. Betlehem se prvi put spominje u Knjizi Postanka kao mjesto Rahelina groba. Rahela je bila žena patrijarha Jakova.

23.05.2012. 16:54:32
http://metro-portal.hr/arheolozi-pronasli-dokaz-da-je-betlehem-uistinu-postojao/71284/