Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2021. 10:01:00
COOL

Arheološko iznenađenje “doline mamuta” kod Iloka

Odron zemlje u prigradskom naselju na krajnjem istoku Slavonije otkrio je ljudsku lubanju. Sumnja se da je riječ o nalazu na srednjovjekovnom groblju ili o nečemu još starijem

Svega se našlo u Iloku
Svega se našlo u Iloku (Arhiva)

Od ranije se znalo da na području Iloka postoje još neotkrivena drevna groblja, da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo, iločko prigradsko naselje, iznimno bogato najrazličitijim vrstama arheoloških i paleontoloških nalaza što se prije nekoliko dana još jednom potvrdilo.

"Kad naiđeš na lubanju..."

Odron zemlje otkrio je ljudsku lubanju i razne kosti za koje se sumnja da su ostaci nekoga od groblja iz srednjeg vijeka ili pak još ranije.

"Kako je riječ o zemljištu koje nije u vlasništvu grada, moramo ishoditi sve potrebne dozvole kako bismo mogli započeti s daljim istraživanjem, kazala je Barić.

Govoreći o najnovijem otkriću kod Mohova, voditeljica Arheološkog odjela iločkog muzeja Andrea Rimpf objasnila je da je do nalaza došlo uslijed odrona zemlje kao i da se tek treba utvrditi što sve tlo na tom mjestu krije:

"Sumnjamo da je ovdje riječ o nekome od starih grobalja. Još ne možemo precizno datirati iz kojeg perioda su pronađene kosti, ali svakako su to kosti stare nekoliko stoljeća."

Ljudsku lubanju i kosti slučajno je pronašao mještanin Mohova Goran Popović kada je išao u polje poslije posla:

"Vozio sam se traktorom kada sam pored ceste vidio nešto. Stao sam da provjerim i vidio da se radi o ljudskoj lubanji i još nekim kostima. Odmah je javio prijateljima iz sela te je na mjesto nalaza došao i prijatelj. O nalazu sam kontaktirao i djelatnike muzeja koji su također brzo došli i kazali da je riječ o arheološkom nalazu. I sam sam pretpostavio da je riječ o arheologiji, ali kada vidiš ljudsku lubanju nije ti svejedno."

"Pronalazili smo zube mamuta, razne kosti, a sada i ovaj nalaz. Nadamo se da će se jednom konačno početi sustavno istraživati ovaj lokalitet kako bi se vidjelo što sve on krije, jer se očito ovdje život vodio tisućama godina", rekao je Popović.

Ravnateljica Barić podsjeća da se odranije znalo da na području Iloka postoje još neotkrivena groblja:

Avarsko groblje još čeka

"Područje Iloka je i danas arheološki neistraženo te ima puno toga što bi se moglo raditi. Neistraženo je u cijelosti i sama povijesna jezgra grada. Međutim, tu smo prije svega ovisni o sredstvima ali i kadrovima. Najgora opcija je početi kopati i onda stati iz nekoga razloga jer je zemlja ta koja najbolje čuva sve te nalaze."

Tu su još i avarsko groblje u Šarengradu, lokacija Gradac kod Bapske i kuruzište. Iznimno važni nalazi pronađeni su i u dolini gdje se nalazi naselje Mohovo.

07.02.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/arheolosko-iznenadjenje-doline-mamuta-kod-iloka/130238/