Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2011. 07:50:00
GASTRO VODIČ

Argentinska kuhinja - raj za ljubitelje mesa

Argentinska kuhinja maksimalno iskorištava poljoprivredne resurse zemlje u kojoj se jede odlično meso

Grickalice u pekari
Grickalice u pekari (MWN)

Argentina se nalazi na vrlo raznolikom geografskom području i poznata je po dobrim pićima i hrani koju su s godinama oblikovali španjolski, talijanski i francuski utjecaji. Kvaliteta argentinske govedine hvaljena je diljem svijeta pa nije ni čudo što i sami Argentinci često i u velikim količinama jedu meso.

Tradicionalni roštilj, Asado, priprema se polako uz pomoć drvenog ugljena, a najčešće se peku govedina, iznutrice, bubrezi i krvavice. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili kozlića na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju.

Buenos Aires je pravi raj za gurmane. Zbog snažnog talijanskog utjecaja na svakom se koraku mogu naći odlične pizze i sladoled. Argentinske pizze više sliče na calzone, a tipične su pizza canchera (bez sira s puno umaka od rajčice) i pizza rellena, odnosno punjena pizza. Argentina je poznata i po odličnim vinima. Vinske ceste mogu se pronaći u regijama Mendoza, San Juan and La Rioja.

Specijaliteti argentinske kuhinje

Dulce de Leche
Gust preljev koji se priprema laganim zagrijavanjem i zaslađivanjem mlijeka, a podsjeća na karamelu. Nalazi se posvuda - u sladoledima, slatkišima i namazima za kruh.

Alfajores
Slatki desert koji se sastoji od dva keksa između kojih se nalazi spomenuti Dulce de Leche. Prodaje se u dućanima i pekarama, sa ili bez čokoladnog preljeva.

Milanesas
Tanki pohani goveđi odrezak koji se poha i jede sa salatom ili krumpirima.

Choripán
Ulična hrana. Radi se o kobasici od svinjetine ili govedine koja se priprema na roštilju, a poslužuje prepolovljena između dvije šnite kruha i s raznim umacima.

Piše: Andre Dang, Metro World News
13.05.2011. 07:50:00
http://metro-portal.hr/argentinska-kuhinja-raj-za-ljubitelje-mesa/58789/