Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 10:15:21
PLAZA DE MAYO

Argentinci slave 200. godišnjicu revolucije za neovisnost

U svibnju 1810. počeli su događaji koji su doveli do argentinske nezavisnosti koju su prije 200 godina ostvarile i Venezuela, Kolumbija, Meksiko i Čile

Argentina revolucija Mayo
Argentina revolucija Mayo (Wikipedia)

Dva milijuna ljudi i osmero predsjednika južnoameričkih država u utorak je navečer na ulicama Buenos Airesa proslavilo 200. godišnjicu Svibanjske revolucije, početka procesa koji doveo do neovisnosti Argentine.

Luiz Inacio Lula Da Silva (Brazil), Hugo Chavez (Venezuela), Jose Mujica (Urugvaj), Evo Morales (Bolivija), Sebastian Pinera (Čile), Rafael Correa (Ekvador), Fernando Lugo (Paragvaj), kao i svrgnuti predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya pridružili su se argentinskoj kolegici Cristini Kirchner u proslavi.

Iznenadili su prisutne prolazeći pješice Plazom de Mayo (svibanjski trg) koji razdvaja predsjedničku palaču (Casa Rosada) od Cabilda, tadašnjeg sjedišta španjolskog potkralja, u kojem su 25. svibnja 1810. počeli događaji koji su doveli do argentinske nezavisnosti.

Šefovi država potom su prisustvovali mimohodu kojim su predstavljeni najvažniji trenuci u povijesti Argentine. Održani su i besplatni koncerti, priređene izložbe povezane s argentinskom tradicijom i kulturom, a proslava je završila veličanstvenim vatrometom.

Ove godine još četiri južnoameričke zemlje, Venezuela, Kolumbija, Meksiko i Čile slave 200 godina od početka procesa osamostaljenja. Ekvador ga je obilježio prošle godine, a Paragvaj i Urugvaj će slijedeće. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 10:15:21
http://metro-portal.hr/argentinci-slave-200-godisnjicu-revolucije-za-neovisnost/40944/