Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2010. 09:18:38
JUŽNA AMERIKA

Argentina dobila snažnu potporu oko pitanja Falklanda

Velika Britanija i dalje prijeti, ali u slučaju sukoba Argentina neće ostati usamljena kao što je bio slučaj zadnji put, poručio je Hugo Chavez

Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Argentine
Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Argentine (Getty Images)

Na sastanku zemalja Južne Amerike i Kariba Argentina je dobila snažnu podršku susjednih zemalja  po pitanju Falklandskog otočja koje je nedavnom britanskom najavom početka potrage za naftom na tom području podiglo tenzije u tom dijelu svijeta.

Argentina je na sastanku predstavila i službenu izjavu kojom se potvrđuje podrška okolnih zemalja, a u kojoj stoji da vođe tih država "potvrđuju svoju bezrezervnu podršku Argentini u rješavanju suvereniteta nad Falklandima".

Izjava je objavljena nakon što je britanska naftna kompanija Desire Petroleum PLC u ponedjeljak objavila kako je započela s bušenjem u moru sjeverno od Falklanda, usprkos snažnim prosvjedima koje je uputio službeni Buenos Aires, javljaju agencije.

Argentinska vlada prošli je tjedan uputila službeni prosvjed zbog britanskog početka eksploatacije nafte na području Falklanda koje je od argentinskog kopna udaljeno oko 500, a od Velike Britanije oko 13.000 kilometara.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez službeno se zahvalila južnoameričkim državama na podršci u ime svoje vlade i argentinskog naroda kojima pripadaju otoci Las Malvinas, kako Argentinci nazivaju Falklande.

Prema službenim argentinskim izvješćima podršku su primili i od meksičkog predsjednika Felipea Calderona no najrječitiji u zagovaranju argentinskog prava očekivano je bio predsjednik Venezuele Hugo Chavez. On je britansku kraljicu Elizabetu II. pozvao da napusti Falklande poručivši joj da su "vremena carstava davno prošla".

Chavez je također poručio da u slučaju eventualnog vojnog sukoba oko otočja Argentina neće ostati bez podrške.

"Velika Britanija i dalje prijeti Argentini, ali stvari su se promijenile i u slučaju sukoba Argentina neće ostati usamljena kao što je bio slučaj zadnji put", rekao je Chavez.

23.02.2010. 09:18:38
http://metro-portal.hr/argentina-dobila-snaznu-potporu-oko-pitanja-falklanda/33826/