Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2013. 04:04:00
GREENPEACE

Arctic Sunrise na putu za Hrvatsku

Krenula europska turneja broda Greenpeacea u znak potpore malim ribarima koji love održivo

Legendarni brod Greenpeacea stiže u Hrvatsku
Legendarni brod Greenpeacea stiže u Hrvatsku (Greenpeace)

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise započeo je u Constanti u Rumunjskoj turneju davanja potpore europskim malim ribarima koji love na održiv način, u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu.

CFP je već desetljećima naklonjen industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i naših mora. Zbog toga posljedice trpe priobalne zajednice koje ovise o ribarstvu.Industrijski ribolov prazni naša mora"Šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno se izlovljava i ne uspijeva se obnoviti", naglašava Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj.

"Europsko industrijsko ribarstvo toliko je moćno da je u stanju izloviti dva ili tri puta više ribe od onoga što se u moru može obnoviti. S druge strane, imamo male ribare koji love održivo i odgovorno. Vrijeme je da se promijeni smjer europske politike ribarstva i osigura budućnost ribe i ribara".

CFP prolazi važnu reformu. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta - koji se zalaže za stvarne promjene - i vlada zemalja članica EU. Velike ribarske zemlje kao što su Španjolska i Francuska do sada su se redovito priklanjale kratkoročnim interesima industrijske ribarske flote, iako većinu ribarskog sektora u tim zemljama čine mali ribari.

Zoran Tomić dodaje: "Europske vlade trebale bi se ugledati na Europski parlament i dovesti u ravnotežu veličinu ribarske flote s količinom ribe u moru. Najprije bi trebale krenuti s uklanjanjem brodova koji čine najveću štetu okolišu a istovremeno priobalnim sredinama nude najmanji broj radnih mjesta. V

20.03.2013. 04:04:00
http://metro-portal.hr/arctic-sunrise-na-putu-za-hrvatsku/77140/