Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 17:25:12
ŽBOGAR UPOZORIO

Arbitražni sporazum nema dobrih i realnih alternativa

Slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da za Sloveniju ne postoje dobre alternative ako bi na referendumu građani odbacili arbitražni sporazum s Hrvatskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
"Arbitražni sporazum nema dobrih i realnih alternativa, ostali bismo u praznom i potpuno nepoznatom prostoru, te se odrekli rješenja koje je u korist Slovenije", rekao je Žbogar na izvanrednoj sjednici parlamenta na kojoj oporbene stranke ponovno tvrde da je sporazum s Hrvatskom koji je postigao premijer Borut Pahor "loš" i da će nanijeti "trajno štetne posljedice" Sloveniji jer će ona "ostati bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more koje je imala prilikom osamostaljenja".

Žbogar nije komentirao navode oporbenog čelnika Janeza Janše da bi Slovenija trebala tražiti poništenje arbitražnog sporazuma, ali je ponovio da Slovenija nije pristala na jednostranu hrvatsku izjavu prije ratifikacije sporazuma u Saboru.

Janša je naveo da je poništenje arbitražnog sporazuma mogućnost po međunarodnom pravu ako se dokaže da je Hrvatska nevjerodostojan partner jer je navodno u svojoj jednostranoj izjavi danoj između potpisivanja sporazuma i njegove ratifikacije u Saboru Švedsku i SAD navela kao svjedoke da je Slovenija o tekstu izjave bila obaviještena.

Inače, jednostrana izjava navodi da se sporazum ne može shvatiti kao hrvatski pristanak na teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more.

Slovenska oporba tvrdi naime da i ta izjava svjedoči da nisu istinite riječi premijera Pahora kako je sporazumom postigao neformalno slaganje hrvatske strane da će Slovenija dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem. "Jasno je da se naša vlada s tom izjavom nije slagala i da je protestirala, a dali smo i svoju jednostranu izjavu", rekao je Žbogar.

Šef slovenske diplomacije naveo je da su tvrdnje oporbe kako će arbitražom Slovenija moći dobiti samo točku kontakta s otvorenim morem pogrešne i da je pojam "junction" preuzet iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, a to će rješenje po njegovim riječima u svojoj presudi morati uvažiti i budući arbitri.

Po njegovim riječima taj kontakt može biti samo teritorijalni kontakt i u tom smislu nema nikakve težine prijedlog oporbe da se sadašnji arbitražni sporazum dopuni odredbom po kojoj bi arbitraža trebala odrediti "kontakt slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama".

Žbogar je rekao da mu se čudnom čini logika oporbenog prvaka Janše koji je s jedne strane citirajući jučerašnju izjavu komisije Iustitia et pax Slovenske biskupske konferencije naveo da samo pravedna i poštena granica može biti trajan temelj suživota i prijateljstva između Hrvata i Slovenaca, a da s druge strane predlaže da se Hrvatska "prisili" da pristane na rješenje iz tzv. parafiranog sporazuma prije svog ulaska u EU.

To nije realno, ali i sam arbitražni sporazum predviđa u svom tekstu da dvije strane u svakom trenutku mogu odustati od arbitražnog sporazuma ako se tako dogovore i obnove bilateralne pregovore, naveo je Žbogar u svom istupu u parlamentu. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 17:25:12
http://metro-portal.hr/arbitrazni-sporazum-nema-dobrih-i-realnih-alternativa/40999/